На форума Иннопром в Екатерингбург Уляновският автозавод представи интересна хибридна

...
На форума Иннопром в Екатерингбург Уляновският автозавод представи интересна хибридна
Коментари Харесай

УАЗ се ориентира към зеленото, представи нов хибрид

На форума Иннопром в Екатерингбург Уляновският автозавод показа забавна хибридна пробна разработка - всъдеходът Профи с бензоелектрическо задвижане. Машината е развита върху комерсиалното шаси на Уазка с двуместна кабина. Това е в действителност новата моделна линия Профи с цялостна маса до 3,5 т, която потегля на конвейера през този септември, оповестява auto-press.net.

В серийното си осъществяване хибридът ще получи и бордово зарядно устройство, способно да зарежда главния тягов батерия, както от изменчив, по този начин и прав ток.

В автомобила е инсталиран стартер-генератор с мощ 84 кВт (114 к.с.), който е свързан с бензинов атмосферен мотор. Колелата се задвижват от електромотор с мощ 105 кВт (143 к.с.) и оптимален въртящ миг от 469 Нм, захранван и от генератора, и от тяговия 25-киловатов батерия.

В вероятност УАЗ-ките с сходна система ще могат да се похвалят със междинен разход на гориво от 7 л/100 км при натоварване от половин звук, съгласно представителите на завода. Пробегът на хибрида със зареден контейнер и батерия ще надвишава 1000 км, 100 от които без да е пуснат в работа бензиновият мотор.

Сред другите новости в автомобила са системите за различаване на пътните знаци, светофарите, пешеходците и пътната маркировка, както и колите които пътуват начело. В серийните хибридни коли УАЗ ще има още предизвестие за овакантяване на лентата на придвижване и за риск от преден удар. Предвижда се и автоматизирано ръководство на равнищата 2 и 3 по SAE от петте вероятни, по изказване на производителя. В разработка е още и телематична платформа УАЗ с опция за отдалечен надзор за положението на автомобила, свързване в интернет и фирменните сервизи, както и връзка с инфраструктурата V2I.

За УАЗ този план надалеч не е първият по тематиката " зелени " коли. Опитни партиди от електрокари заводът правеше още във времената на Съветския съюз в 50-е, 70-е и 80-е години на предишния век.

Сред последните " зелени " разработки на уляновци беше и УАЗ Патриот на метан, който към този момент още не е сериен. Опити с хибридно задвижване прави и АвтоВАЗ, а в този момент въпрос на време коя от двете съветски марки първа ще се реши да пусне хибридното задвижване при сеийните си модели.

Вадим Швецов, генералният шеф на УАЗ, предвижда, че в най-близките години в страната ще търгне бурно развиване на коли с различни силови елементи и че точно хибридите ще имат най-силно разпространяване измежду тях. Що се касае за хибридната бензоелектрическа УАЗ-ка Профи, то в 2019-а година е планувано прототипът да влезе в пробна употреба, съгласно резултатите от която ще се и взема решение по-нататъшната орис на плана.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР