На форум за киберсигурността премиерът Бойко Борисов призова за гражданска

...
На форум за киберсигурността премиерът Бойко Борисов призова за гражданска
Коментари Харесай

Борисов призова да мразим хакерите, както мразим убийците

На конгрес за киберсигурността министър председателят Бойко Борисов прикани за гражданска непоносимост към хакерите. " Така както ненавиждаме крадците, ненавиждаме убийците, по този начин би трябвало да ненавиждаме и хакерите ", прикани министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция. За това жителите също могат да спомагат на страната, добави той.

Борисов счита, че хакерите постоянно ще са с крачка напред. Затова, съгласно премиера, в днешната обстановка страната би трябвало да работи с всички - цивилен организации, икономически начинания и други. Освен това колкото повече услуги стават електронни, толкоз по-трудна става тяхна отбрана, означи Борисов.

Министър-председателят се включи във форум-дискусия на тематика " Взаимодействието сред обществената и частната сигурност: Стратегическата роля на публично-частното партньорство за противопоставяне на киберзаплахи " в " София Хотел Балкан ". Във форума вземат участие представители на изпълнителната власт, на разнообразни институции и на бизнеса.

По време на полемиката Борисов сподели още, че таванът на заплатите в държавната администрация е спънка да се привлекат в министерствата задоволително квалифицирани експерти по киберсигурност. Той добави, че с финансовия министър се обмисля опцията да се трансформират разпоредбите, с цел да може в сдружението за електронно ръководство най-малко за 10-15 експерти да получават по-високи заплати, които да обслужват всички министерства.

Премиерът посочи, че в IT бранша разликата сред заплащането в държавния и частния бранш е голяма. Според него повода е, че в държавната администрация има таван на заплатите. Той уточни, че страната заплаща към 1500 лева на IT експерти, до момента в който в частния бранш те получават над 10 000 лева Затова в тази сфера единствено човек с огромна идея идва да работи в държавния бранш. В същото време, когато страната претърпи хакерска офанзива, това директно се отразява на жителите. Именнно затова министър председателят насочи апела си да се намразят хакерите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР