На фона нанедостига на самолети за най-високопоставените представители на германските

...
На фона нанедостига на самолети за най-високопоставените представители на германските
Коментари Харесай

От есента Меркел ще лети без много лукс в самолет „втора ръка“

На фона на дефицита на самолети за най-високопоставените представители на немските управляващи, канцлерът Ангела Меркел ще получи собствен личен " Анги форс уан " - ремонтиран, втора употреба " Еърбъс А321 " , само че без редица от първокласните варианти, с които държавните самолети се прочуха.

Дълго проточилото се образуване на новото немско федерално държавно управление сложи извънредно предизвикателство пред немските въоръжени сили: тяхната полетна подготвеност . Бундесверът, като част от който Луфтвафе (германските ВВС) дава отговор и за въздушния превоз на представителите на управляващите по света, едвам съумява да се оправи при ограничавания брой самолети , с които разполага, в изискванията на претрупан график на формалните лица .

Само външният министър Хайко Маас е пропътувал рекордните 118 000 км през първите си 100 дни на поста, което се равнява на три обиколки на земното кълбо.
 
 / Gulliver/Getty Images

След като най-сетне съумя да сформира държавно управление вследствие на 6-месечни пазарлъци, канцлерът Ангела Меркел трябваше да наваксва с пътувания до страни като Китай, Съединени американски щати, Русия и Канада (за срещата на Г-7). Нови членове на държавното управление, като министрите на финансите Олаф Шолц и на стопанската система Петер Алтмайер, също направиха първите си визити зад граница , а министърът на защитата Урсула фон дер Лайен трябваше да посети немски войски, участващи във военни задачи в чужбина. -->
 
Merkel's secondhand plane ready soon, but without much luxury
— dpa news agency (@dpa_intl)
Луфтвафе разполага единствено с осем ВИП самолета , което значи, че с пътуванията си канцлерът и министри й запълват до краен лимит този потенциал. Така на Хайко Маас се наложи да пътува с постоянен полет до Ню Йорк за един от най-важните си годишни задължения - гласуването в Организация на обединените нации за избиране на Германия за променлив член на Съвета за сигурност.

Недостигът на ВИП самолети се усложнява и от обстоятелството, че канцлерът и президентът би трябвало да разполагат и с авариен аероплан при пътуванията си при положение на проблем с главния. През юни визитата на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Беларус бе забавено в последната минута поради щета на хидравликата на неговия аероплан. През декември 2015 година Меркел трябваше да се трансферира на военнотранспортен аероплан за визитата си в Индия, откакто в последния миг бяха открити повреди в формалния й аероплан.
 
 / Gulliver/Getty Images

Всички тези безпокойства за държавното управление обаче може би скоро ще останат в предишното. През последната година и половина компанията " Луфтханза механик ", която се занимава с поддръжката и модификацията на авиопарка на немската самолетна компания, работи върху преоборудването на един " Еърбъс А321 " , който ще се причисли към държавния авиоотряд.

Очаква се самолетът да бъде предаден на въоръжените сили през септември и да стане формалният аероплан на канцлера Меркел , заради което към този момент го назовават " Анги форс уан " (бел.ред. игра на думи с названието на формалния аероплан на президента на САЩ).
 
 / Gulliver/Getty Images

В момента текат финалните му тествания, преди да бъде публично утвърден през последната седмица на август. Самолетът е част от авиопарка на " Луфтханза " от 2000 година и носеше името на немския град Нойщат ан дер Вайнщрасе . Логото на " Луфтханза " ще бъде заменено с немското знаме и с надпис " Федерална република Германия ", само че това ще стане в последния миг преди предаването му.

А за какво държавното управление избра аероплан " втора употреба "? " Беше по-евтин и, затова, по-приемлив за джобовете на данъкоплатците ", споделя Капитан Дитер Бракониер, който дава отговор за Отдела за съоръжение, осведомителни технологии и приложимост в Бундесвера. Точният размер на разноските не е прочут , само че се допуска, че преоборудването на самолета е коствало стотици милиони евро.

" Този аероплан е бил определен, тъй като е бил доста добре поддържан ", декларира Харалд Прис, управител по планове в " Луфтханза ". " Това е като при колите - възрастта не е от голяма важност, значимо е по какъв начин са били поддържани ", добавя още той.
 
 Gulliver/Getty Images

Експертите на " Луфтханза механик " са обновили и модернизирали изцяло този " Еърбъс " , повишили са товароподемността му с 4 тона и са трансформирали напълно интериора . Според Прис са направени общо 180 модификации , което изяснява за какво преустройството на самолета е лишило толкоз доста време.
 
Angela Merkel christens an A380-800 aircraft 'Deutschland' with Champagne, at Lufthansa Technik facility,Frankfurt.
— What's The Rumpus? (@irumpus)
Базираната в Хамбург " Луфтханза механик " по принцип не се занимава с държавни самолети, само че този случай не бе изключително предизвикателство за нея. Компанията има опит от предишното с ВИП самолети за богати предприемачи. За " Луфтханза " в Хамбург в тази сфера работят 1000 души и още 450 на други места.

Новият държавен аероплан може да вози до 84 пасажери, 14 от които в предната ВИП зона, където Меркел или други основни министри ще сядат с най-близките си сътрудници. Останалите 70 места са непокътнати за членове на делегациите, чиновници от защитата, публицисти и други посетители. За разлика от нормалните първокласни държавни самолети, този А321 на Меркел очевидно няма да разполага с доста екстри. Местата в зоната за делегации, да вземем за пример, ще бъдат същите като тези в икономична класа на пътническите самолетни компании. На борда няма да има и душ.
 

— LEADERSHIP Newspaper (@LeadershipNGA)
Предполага се, че самолетът ще има обхват на хвърчене от към 5000 км и ще може да се употребява за къси полети в Европа и за полети на междинни дистанции до райони като Северна Америка. Канцлерският аероплан, дружно с другите държавни самолети, правят приблизително 2500 полета годишно. С цел отбрана на най-високопоставените държавни ръководители военните са конфигурирали в самолета доста военно съоръжение, системи за защита и най-новите информационни устройства , детайлностите за които остават загадка.
 
 / Gulliver/Getty Images

Очаква се самолетът да стартира държавни полети от ноември. Има предложение той да бъде кръстен на името на някогашния немски външен министър Ханс-Дитрих Геншер , който кръстосваше света надлъж и нашир по време на 18-те си години на този пост. Засега обаче не е доказано дали това предложение ще бъде признато.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР