На фона на заявеното от Булгаргаз предложение цената на природния

...
На фона на заявеното от Булгаргаз предложение цената на природния
Коментари Харесай

Индустриалци обявиха, че се чака не поевтиняване, а поскъпване на газа

На фона на декларираното от " Булгаргаз " предложение цената на природния газ да спадне от 1 юли въпреки и минимално Българска федерация на индустриалните енергийни потребители предвижда, че на процедура цената за крайните клиенти на синьото гориво следва да се повиши. това е написано в отворено писмо, адресирано до министъра на енергетиката, ръководителя на енергийния регулатор и шефовете на " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ". Асоциацията показва, че сплотява 34 от най-големите и енергоемки предприятия в България, които дават отговор за повече от 80% от индустриалното ползване и са главната група крайни клиенти на пазара за природен газ в България.

Според организацията на фона на оповестените от ръководещите първи стъпки към диверсификация на източниците на природен газ за българския пазар на назад във времето е оставена тематика, която се отнася до интеграцията с районните пазар в подтекста на концепцията за газоразпределителен център " Балкан ", прочут още като хъб.

В писмото се показва, че румънският оператор Transgaz SA бе обект на следствие от Европейска комисия за ограничение конкуренцията на пазара за природен газ в Югоизточна Европа като все още няма обществено известна информация за развиване по делото, макар че организацията е отправила питане до Европейската комисия. Според асоциацията поетите подробни задължения за създаване и рационализация на компресорни станции, както и обезпечаване на достъп до потенциал за локален рандеман в Румъния са от главно значение за обезпечаването на диверсифицирани източници за българския пазар.

Едновременно с това румънският оператор в изискванията на неотложност и липса на бистрота е утвърдил новите цени за транспорт през директната си газопреносна мрежа, като междинното нарастване за газова година 2019-2020, по пресмятане на асоциацията доближава до 150% (в съпоставяне с 2018-2020).

Асоциацията показва, че съгласно нейните членове тези цени целят кръстосано субсидиране сред нужните годишни доходи за пренос и транспорт по вътрешната газопреносна мрежа на Румъния за сметка на крайните клиенти в районните пазари, измежду които и България. Организацията прави оценка тези спомагателни разноски, които са предмет на цените на румънския оператор на близо 18 млн. евро годишно.

Реалното нарастване в крайните цени на природния газ за всички клиенти в България ще бъде най-малко 3%, което ще нулира резултата за крайните консуматори от по-рано осъществените покупко-продажби с различни източници, показва асоциацията в позицията си.

В нея се добавя, че по този начин българският пазар ще бъде лишен от достъп до различни доставки и локален рандеман в Румъния.

Асоциацията упорства за " незабавни и безапелационни дейности " от страна на виновните институции, които да защитят както интереса на крайните клиенти в България, по този начин и дадените начални стъпки към либерализация, диверсификация на източниците и съгласуваност на районните пазари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР