На фона на затихващата пандемия от коронавирус политическата полемика в

...
На фона на затихващата пандемия от коронавирус политическата полемика в
Коментари Харесай

Косово излиза от коронакризата с ново правителство

На фона на затихващата пандемия от ковид политическата дискусия в дребната балканска страна се изостри мощно през последната седмица. В рамките на четири месеца жителите на Косово ще получат ново държавно управление, което, по всяка възможност, ще бъде управлявано от политик, съумял да се снабди с поддръжката на евроатлантическите сътрудници.
Номинираният от Демократичния съюз за Косово (ЛДК) за министър председател на страната Авдулах Хоти се чака да получи утвърждението на Народното събрание за нов кабинет най-късно на 1 юни.
Това стана допустимо след гласувания на 25 март избор на съмнение на водения от водача на Движение „ Самоопределение ” Албин Курти съдружен кабинет, в който вземат участие и представители на ЛДК. След извършените през октомври 2019 година предварителни парламентарни избори двете партии завоюваха максимален % доверие от своите гласоподаватели.
След дълги договаряния и замяна на остри реплики сред водача на „ Самоопределение ” Албин Курти и президента на страната Хашим Тачи, през февруари 2020 година най-сетне беше формиран кабинет.
Той обаче не просъществува дълго. Първа политическа жертва на епидемията от ковид стана министърът на вътрешните работи Агим Велиу (от ЛДК), който беше освободен от служба след обществено декларирано противоречие с визията на премиера Курти по отношение на пандемията. Според министъра, министър председателят създавал суматоха с изказванието, че „ броят на инфектираните нараства с часове ” – информация, която не е доказана нито от Министерството на здравеопазването, нито от Института за публично здраве.
От своя страна Албин Курти разгласи в претекстовете си за отстраняването на Велиу, че той и преди този момент е правил обществени изказвания, разнообразни от позициите, изразявани на вътрешни съвещания, и е посочил „ липса на управителни качества и намерено подкопавал активността на държавното управление ”.
Коалиционният сътрудник в кабинета Иса Мустафа съобщи, че ще инициира избор на съмнение към премиера, като в аргументите бяха изтъкнати възгледите на премиера по отношение на настояването на Съединени американски щати за унищожаване на митата върху вноса на артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина и решението му да уволни вътрешния министър.
„ Не можем да допуснем по-нататъшно утежняване на връзките с най-важния съдружник на Косово - Съединените американски щати, които ни помогнаха в освобождението на страната, оповестяването на самостоятелност и развиването на демокрацията ", сподели Мустафа.
Няколко дни по-рано президентът Хашим Тачи в собствен пост във Facebook упрекна Албин Курти в антиамериканизъм, заявявайки, че с държанието си той нарушава исторически съюзи, което е рисково за връзките на Косово със Съединени американски щати.
След гласувания на 25 март избор на съмнение на кабинета Хашим Тачи изпрати писмо до премиера в оставка с искане да предложи името на нов мандатоносител от името на спечелилата най-вече гласове партия. Движение „ Самоопределение ” излезе с позиция, че конституцията на страната не планува сходна процедура и би трябвало да бъдат извършени предварителни парламентарни избори, което е допустимо да се случи след края на изключителното състояние, въведено поради пандемията от ковид.
Междувременно президентът Хашим Тачи се срещна с посланици на Съединените щати, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Европейския съюз (т. нар. „ Квинтет ”) в Прищина, с цел да ги запознае със стъпките, които възнамерява след вота на съмнение.
Според изказване на кабинета му, Тачи е заявил пред дипломатите, че ще подхваща стъпки, които ще са в сходство с Конституцията на Косово, както и че „ страната се нуждае от държавно управление, което ще донесе непоклатимост, по-голямо политическо и гражданско единение и ще бъде всеобхватно и с ясна евроатлантическа ориентировка ".
На 30 април Тачи връчи на Авдулах Хоти мандат за сформиране на нов кабинет на ЛДК, която е втората партия, спечелила най-вече гласове по време на парламентарните избори през октомври 2019 година
Движение „ Самоопределение ” оспори пред Конституционния съд правото на президента да връчва мандат, на която и да е друга партия, с изключение на на спечелилата парламентарните избори.
Дни преди оповестяването на решението на Конституционния съд, посолството на Съединени американски щати в Прищина прикани всички партии и институции да изпълнят решението на съда, като акцентира, че спазването на правосъдните решения „ не е вид ”, а основен въпрос за народна власт в страната.
Късно нощес Конституционният съд постанови, че указът на Тачи за връчването на мандат на Авдулах Хоти не опонира на Конституцията на Косово, след което представители на Самоопределение оповестиха цивилен митинги.
В поддръжка на решението на Конституционния съд се изрече и ръководителят на канцеларията на Европейска комисия в Прищина Наталия Апостолова, която прикани всички политици в страната да уважат неговото решение да подхващат нужните стъпки за използването му.
Според изказване на водача на ЛДК Иса Мустафа, че косовският парламент може да гласоподава състава на новото държавно управление на Авдулах Хоти на следващия ден или на 1 юни.
Партията на Мустафа към този момент е подписала съдружно съглашение с Алианса за бъдещето на Косово (AAK) на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата самодейност на Фатмир Лимай (НИСМА), а в държавното управление на Хоти ще влязат най-голямата партия на косовските сърби - Сръбска листа, както и партии на другите етнически общности.
Вижте още:
Партията на премиера Курти с втори " експериментален митинг " в Прищина
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР