На фона на всичко това, което се случи с предоговарянето

...
На фона на всичко това, което се случи с предоговарянето
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Някои се опитват да опорочат поевтиняването на природния газ

" На фона на всичко това, което се случи с предоговарянето на цената на природния газ, този неоспорим триумф за България, който държавното управление и сътрудниците от „ Булгаргаз “ успяхме да реализираме, просто някои среди се пробват да опорочат целия този позитивен резултат от това понижение на цената, което е невиждано понижение на цената на природния газ за българския пазар “. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в изявление за предаването „ Лице в лице “ по БТВ.
Тя сподели действителните обстоятелства в сравнителна таблица. „ Стана някакъв информационен вакуум и не беше обяснено какво тъкмо е направил регулаторът, а това докара до ужас измежду обществеността. Пък някои хора се пробваха яхнат тази тематика и да обяснят по какъв начин цената на топлинната сила пораства и по какъв начин всичко това е една огромна пиар акция. За март по отношение на април – цената на природния газ за българския пазар е с минус 42,78%. Навсякъде има понижение на цената. Това е действителното положение на цената. Може ли при тези минуси да приказваме за скок в цената на топлоенергията? Някои хора се пробват да заблуждават българските жители “, уточни отрасловият министър. Петкова прикани спекулациите по тематиката да престанат. Тя добави, че КЕВР не са съумели да обяснят какво тъкмо се случва. Тя изясни, че съпоставката на данните е на база на топлинната сила за май, само че тя е без парното. „ КЕВР в своя отчет са създали планирана годишна цена на топлинната сила, която ще важи за идващия регулаторен интервал. Разликата, която е изведена е като разлика е сред цената за май и междинната планирана цена. От тук пристигна цялото комплициране. Регулаторът трябваше да каже по какъв начин е формирал тази цена от 80,1 лева и тя е много по-ниска от сегашния регулаторен интервал – в този момент е към 93 лева “, уточни Петкова.
Ресорният министър съобщи, че цената на топлинната сила се пресмята по нова формула, която в себе си включва освен цената на газа и нефта, а и други съставни елементи. Това е и повода по думите ѝ понижението на газа да е с над 40%, а поевтиняването на парното с – 13%.
„ Възстановяването на надвзетата сума ще бъде върната по банков път на топлофикациите. Те от своя страна имат 30-дневен период да върнат парите на клиентите си посредством приспадане на сметките “, съобщи още Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР