На фона на величествени планински гледки, ирански кюрдски жени, облечени

...
На фона на величествени планински гледки, ирански кюрдски жени, облечени
Коментари Харесай

Този Навруз, Иран танцува между традицията и модерността

На фона на величествени планински гледки, ирански кюрдски дами, облечени в богато оцветени локални дрехи, се въртят в естетика с мъжете, сваляйки воалите, които от дълго време са част от техните идентичности.

Древното публично тържествуване, което се организира в седмиците преди Навруз, персийската Нова година, която стартира в сряда, служи като увещание за това по какъв начин сегашен Иран е замесен в актуален културен конфликт. Също по този начин разкрива по какъв начин на ислямската република й е все по-трудно да наложи формалния разказ.

В страна, в която ислямските владетели считат за грях дамите да танцуват паралелно с мъжете, такова непокорство е алегорично. Тази година беше изключително привличащо вниманието, защото посрещането на пролетта от Навруз съответствува със свещения месец Рамадан – време за размисъл и самоограничение за мюсюлманите.

Улиците резонират със самоуверено одобряване на самостоятелните свободи като Иранците, значително непоколебими в уговорката си да възстановят главните си права, трансформира...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР