На фона на ударното наместване на несъществуващи 1 млрд. лв.,

...
На фона на ударното наместване на несъществуващи 1 млрд. лв.,
Коментари Харесай

Ремонтът на бабуните по "Тракия" остава за неопределено бъдеще

На фона на ударното наместване на несъществуващи 1 милиарда лева, чакани от приходите от тол системата за градеж и ремонт на пътища, се оказва, че липсват средства за сериозно проблемни трасета. Такава е правата на магистрала  " Тракия "  в сектора Чирпан - Стара Загора, която е на талази и е рискова. Заради калпавото осъществяване там бе въведено ограничение на скоростта от 140 на 90 км в час, до момента в който се в профил казусът. През март районният министър Петя Аврамова даде обещание ограничението да отпадне до края на септември тази година. Сега обаче се оказва, че занапред се мислят разновидности за финансиране на ремонта, защото бюджетът на Агенция " Пътна инфраструктура " е стеснен. Това излиза наяве от писмен отговор на Аврамова на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Георги Йорданов. 

Изчисленията сочат, че ремонтът единствено на едното платно (към Бургас) ще коства 40 млн. лева Настилката е относително нова - строителството на правите в двете посоки приключи през 2007 - 2008 година Изпълнител е съдружие " РЪНУЕЙ-БГ " с главен участник Пи Ес Ай от групата на " Трейс ". Гаранционният период от 5 години към този момент е изминал и текущото поддържане би трябвало да бъде за сметка на бюджета.

Отговорът на районния министър за ремонта на автомагистралата е повече от чудноват. Според Аврамова аргументите били  " сложни ", само че главният фактор за неприятното положение е " интензивното придвижване, включително тежкотоварно, което е целогодишно. Интензивният трафик фрапантно нараства в последния работен ден, в последния почивен ден, а по този начин също и през дейния летен сезон ", написа Аврамова. 

От началото на 2019 година до в този момент в проблемния участък сред Чирпан и Стара Загора за настоящи поправки и поддръжка са изхарчени над 1.6 млн. лева Тези действия обаче имали краткотраен резултат и не могат да подобрят трайно положението на настилката, която се нуждае от главен ремонт. Той едва ли ще се случи скоро поради наближаващия зимен сезон, неподходящ за поправки на пътища.

Вместо още напролет да се търсят способи за финансиране на ремонта, тогава (през април) АПИ разпорежда на Института по пътища и мостове (ИПМ) да извърши проучване на положението на настилката в проблематичния сектор. Резултатите посочили очевидното - рекомендации за ремонтни действия. 

НЕЯСНО

Вместо да осигури пари за значими поправки на явно рискови сектори, държавното управление предизборно раздава средства, които вероятно ще дойдат в бъдеще време. Още през септември бяха " наместени " близо 1 милиард лв. за поправки и градеж на значими инфраструктурни планове, от дълго време планувани и обещавани. Крупна сума от към 550 млн. лева бе обещана за ремонт на пътища и за създаване на нови прави. След това правителството реши да отпусне нови близо 420 млн. лева за създаване на пътища в Северозападна България. За пари за автомагистрала " Тракия " до момента не бе споменавано.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР