На фона на свръхинтереса към гостуващия спектакъл с Джон Малкович,

...
На фона на свръхинтереса към гостуващия спектакъл с Джон Малкович,
Коментари Харесай

Самуел Финци конкурира Джон Малкович в Народния

На фона на свръхинтереса към гостуващия театър с Джон Малкович, Народният спектакъл разгласи конкурентно събитие със подобен публичен резонанс. Билетите още не са пуснати в продажба, занапред се чака програмата за март на спектакъл " Иван Вазов ", а за цената на пропуските към този момент има и спекулации - 

След огромния триумф и 50-ото подред зрелище в Германия „ Един кон влезнал в бар “ ще гостува на сцената на Народния спектакъл единствено с две дати  – 25 и 26 март. Описван като хипнотична и дръзка драматизация по фамозния разказ на Давид Гросман, почетен с „ Ман Букър “, копродукцията е на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена).

В основните функции ще забележим Самуел Финци (който от години живее и работи в Германия – той е в ролята на Дов Гринщейн) и Катлийн Моргенайер в ролята на Пиц.

Специално за представлението присъединяване си удостовери и пианистът Антони Дончев, а за спектаклите у нас ще участва персонално и режисьорът - Душан Парижек. Представлението ще се играе на немски с български надписи.



С какво „ Един кон влезнал в бар “ прави толкоз ярка поява

Театралната режисура слага въпроса какво се случва, когато един безсрамен комик взема решение да смъкна маската на хумора и да изложи раните си на показ. Дов Гринщейн е стендъп комедиант, подбудител, актьор със свое лично шоу, подготвен постоянно да удовлетвори желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град сред Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно зрелище.

Представление като никое друго, мъчително интимно и екстатично, всяващо шок и ужас. Този път Дов е безмилостно непосредствен – нервира публиката, наскърбява я, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, споделя тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области.

В своето последно шоу той би трябвало да опише за своя „ персонален Чернобил “, за контузията и виновността, които са отровили живота му. Иска почистване на сметките – със своя другар Авишай, който е поканил на спектакъла, и това би трябвало да стане пред публиката.

Романът „ Един кон влезнал в бар “ е оповестен през 2014 година и незабавно се трансформира в бестселър, има няколко издания и е преведен на 23 езика, в това число на български. Известният Камерен спектакъл на Тел Авив основава му първата театрална версия. Именно за тази своя творба огромният израелски публицист Давид Гросман печели една от най-престижните интернационалните награди – " Ман Букър ".



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР