На фона на сушата в Италия човечеството може да се

...
На фона на сушата в Италия човечеството може да се
Коментари Харесай

Учени: Сушата може да причини недостиг на пармезан

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с дефицит на пармезан, предвиждат учени, представени от Си Ен Ен.

Причината е, че количеството на водата в рекаПо, захранваща 30 % от фермите в страната, мощно е намаляло, което заплашва производството на известното сирене, оповестява Си Ен Ен, представена от Българска телеграфна агенция

Според Масимилиано Фацини, началник на отдела за климатични опасности към Италианското сдружение по геоекология, дефицитът на вода в речния басейн е 45-70 %. Специалистът изяснява, че По се зарежда от снега в Алпите и от дъждовете напролет. От май тази година обаче преваляванията са малко, тъй че хората, които живеят и работят с помощта на реката, са изложени на риск.

"Ситуацията е сериозна и може единствено да се утежни ", споделя Фацини.

Експертът съобщи, че водата на По е нужна за развъждането на млекодайни крави. Обикновено кравите дават по 30 литра мляко дневно, с цел да се създаде същинско Пармиджано-Реджано - за задачата всяко животно би трябвало да употребява 100-150 литра вода. Влагата е нужна и за развъждането на апетитен фураж за стадата. Недостигът на вода в рекаПо заплашва да докара до закриване на аграрни стопанства.

Според учените средиземноморският район е една от горещите точки на климатичната рецесия. Прогнозите са, че температурите там ще бъдат с 20-50 на 100 по-високи от междинните за света, а сушите ще се усилят доникъде на века.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР