На фона на спада на ранните записвания за море от

...
На фона на спада на ранните записвания за море от
Коментари Харесай

България е усвоила едва 12% от европарите за регионален туризъм

На фона на спада на ранните записвания за море от страна на чуждите туристи България е съумяла да усвои едвам 24.6 млн. лева, или към 12% от плануваните към 200 млн. лева. за развиване на районния туризъм.

Това демонстрира информация на в. " Сега " в данните за осъществяване на стратегия " Региони в напредък ". По нея са планувани общо 3 милиарда лева, като все още усвоените средства са към 44%. Самата стратегия е разграничена на подмерки и една от тях е обвързвана точно с развиване на атракциите. Към момента обаче - видно от данните, страната не бърза да усвоява тези запаси.

Междувременно туристическият отрасъл продължава да се оплаква, че страната не прави задоволително и не се популяризира атрактивно и нападателно - както прави Турция да вземем за пример.

" Не приказваме за пари за реклама на частните хотели, заведения за хранене и туристически атракции, а за реклама на България в българските и интернационалните медии ", разяснява изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова.  " Всички наши сътрудници са създали максимума. Имаме относително спокоен геополитически регион, в който се намираме, а в това време нашите директни съперници – Гърция, Турция, Мароко, Тунис, Египет, Черна гора, Хърватия, Сърбия, Северна Македония организират огромни, професионални и впечатляващи реклами ", съобщи тя пред Нова тв. И предложи рекламата на туризма да бъде " привързан с това, което генерираме в националната стопанска система ". " Бюджетът за реклама, с който Министерството на туризма да работи, да бъде 1% от приходите, които по неофициални данни за 2018 година са над 8 милиарда лв. ", съобщи Карастоянова.

Ресорният министър Николина Ангелкова до момента не е коментирала въпроса всъщност, само че от изявленията й проличава, че не намира казуса за толкоз сериозен. Преди десетина дни Ангелкова за следващ път посочи, че чуждестранните туристически визити през м.г. за първи път са минали границата от 9 млн. и са достигнали над 9.2 милиона. " Приходите надвишиха общо 8.4 милиарда лева ", регистрира тя.

 

НАКЪДЕ

Дали и през 2019 година радващият растеж на задгранични туристи ще  продължи, следва да се разбере. Вече има подозрения -  през април туроператорите регистрираха сериозен спад на записванията от Русия и Германия. Причината - банкрут на две чартърни компании, които постоянно обслужвали линиите, свързващи двете страни с Българското Черноморие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР