На фона на санкционираните у нас лица по Магнитски“, отново

...
На фона на санкционираните у нас лица по Магнитски“, отново
Коментари Харесай

The Cube: Каква е историята зад закона „Магнитски“ и на кого е посветен

На фона на глобените у нас лица по „ Магнитски “, още веднъж има информативен мотив да напомним какво съставлява тъкмо този закон.

Сергей Магнитски е съветски юрист, който става прочут едвам след убийството си през 2009 година Той не е опозиционер на съветския режим, само че бива сравняван с Анна Политковская и Борис Немцов. Как стартира всичко?

Името му неслучайно е знак на битката с корупцията. Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Работил е като финансов инспектор и юрист, като един от клиентите му е компанията на американския предприемач Бил Браудър. Това се случва в края на 90-те години, когато капиталовия фонд на Браудър е измежду най-големите в страната. Няколко години по-късно обаче шансът се обръща против него. През 2007 година съветските служби нахлуват в офисите на компанията му по съмнения за укриване на налози и го афишират в опасност за националата сигурност.

Тогава се намесва юристът, който разкрива огромна корупционна скица - съветската данъчна полиция е отклонила 5,4 милиарда рубли. Една година по-късно, през 2008 година и Магнитски е арестуван по същото обвинение- укриване на налози. Вкаран е в ареста, където прекарва една година. Това е интервалът, в който здравето му внезапно се утежнява. Руският юрист умира на 16 ноевмри 2009 година на 37 годишна възраст. Официалната версия за гибелта му е сърдечна непълнота, само че хора от близкия му кръг се съмняват това да е същинската причина.

През 2012 година когато президент е Барак Обама, американският сенатор Бенджамин Кардин подхваща и самодейност за налагане на наказания на всички лица, съдействали за гибелта на Магнитски. Ето по този начин, американския конгрес гласоподава и приема закона, който през днешния ден познаваме добре. Постепенно той се променя и през днешния ден се характеризира със санкциониране на лица, обвинени в корупционна активност, запориране на сметките им на американска територия, както и възбрана за влизане в страната в някои случаи.

Преди месеци журналиста от Euronews Bulgaria Анастасия Димитрова беседва с Бил Браудър. Цялото изявление може да намерите тук:
Свързани
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР