На фона на рекордната стойност на спестяванията и високата инфлация,

...
На фона на рекордната стойност на спестяванията и високата инфлация,
Коментари Харесай

Лихвите по депозитите отново тръгнаха надолу

На фона на рекордната стойност на спестяванията и високата инфлация, лихвите по депозитите за семейства още веднъж поеха курс надолу. Средната годишна рентабилност по новите срочни депозити за жители понижава до 0.06% за влоговете в левове и до 0.07% за тези контрактувани в евро, сочат данните на Българска народна банка към края на септември. Това съставлява най-малък спад от 0.01 процентни пункта на месечна база и при двата сегмента.

Понижението идва откакто през предходния месец август, междинните лихви по новите депозити регистрираха месечен растеж от 0.02 процентни пункта при влоговете в левове (до 0.07%) и 0.04% при тези контрактувани в евро (до 0.08%). Именно през месец юли бяха регистрирани най-ниските лихви през тази година – равнище от 0.05% за левове и 0.04% за евро. Така след месец на напредък, септември още веднъж връща на картата наклонността за намаление на лихвените проценти в посока дъното от юли.
 Депозитите минаха 100 милиарда лв. Депозитите минаха 100 милиарда лв.
Депозитите на жители и компании в българската банкова система минаха границата от 100 милиарда лв. за първи път. Това излиза наяве от дан...

по депозитите записват почти двоен спад по отношение на равнищата си от преди година. За съпоставяне, през месец септември 2020 година, междинната годишна рента по новите влогове в левове и евро е била в размер на 0.11%. През същия месец на 2019 година пък, новите депозити са били договаряни при междинна годишна рентабилност от 0.14% за левове и 0.16% за евро.

Лихвите по срочните депозити за бизнеса регистрират леко покачване през септември, въпреки, че тези в левове остават на негативни равнища. Новите влогове в левове са били договаряни при междинна годишна рента от минус 0.19%, което е растеж от 0.01 прочие п. на месечна база, само че спад от 0.10 прочие п. по отношение на същия месец на предходната година. Депозитите в левове регистрират междинна рента от 0.03% през септември, което е покачване от 0.02 прочие п. на месечна база и 0.05 прочие п. на годишна основа.

През месец септември предходната година, междинната годишна рента за компании по нов бизнес е възлизала на минус 0.09% за левове и минус 0.03% за евро.

Всичко това се случва на фона на рекордна стойност на депозитите на жители и компании в българската банкова система. Общата сума на депозитите на неправителствения бранш мина границата от 100 милиарда лв. за първи път през септември, достигайки 100.336 милиарда лв.. В същото време годишната инфлация в България се, възлизайки на 4.8% през септември, сочат данните на Националния статистически институт.
 Въртим 95 милиарда лв. Въртим 95 милиарда лв.
Най-бързоликвидните пари в българската стопанска система се усилват с бързи темпове. За последната година, парите, с които се разплащаме у н...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР