На фона на редица големи градове на Стария континент София

...
На фона на редица големи градове на Стария континент София
Коментари Харесай

Европейските икономики, които са най-зависими от столиците си

На фона на редица огромни градове на Стария континент София се показва все по-добре през последните години, като даже съгласно данни на Евростат столичаните у нас имат по-висок стандарт на живот от средноевропейския.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията в София е двойно по-голям от междинният за страната и няма подозрение, че градът има сериозен принос за икономическото развиване на България.

 Софиянци живеят по-добре от междинния европеец
Софиянци живеят по-добре от междинния европеец

Но нещата надалеч не стоят по същия метод за останалите огромни градове в страната

Нашата страна обаче не е единствената, която значително зависи от столицата си. Според обява на платформата за статистически проучвания Statista това важи в огромна степен за страни, като Гърция и Словакия.

Данни на немският Institut der deutschen Wirtschaft Köln, които употребяват от Statista, демонстрират, че Брутният вътрешен продукт на глава от популацията там ще се свие надлежно с 19,8 и 18,9 на 100, в случай че бъдат изключени Атина и Братислава.

Франция без Париж от своя страна би изгубила също забележителна част от своята стопанска система - 14,8%. Англия минус Лондон пък е равно на 11,1% по-малко Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

За сметка на това Италия е доста по-малко подвластна от столицата си. Според изчисленията разликата без Рим ми била със единствено 1,6 на 100 надолу.

Берлин от своя страна е на противоположния полюс. Високата безработица, задлъжнялостта и незадоволително положителната инфраструктура са измежду проблемите на града. А без него Брутният вътрешен продукт глава от популацията в Германия би се повишило с 0,2%.

 Снимка 319590
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР