На фона на разпространението на новия вид коронавирус, турските власти

...
На фона на разпространението на новия вид коронавирус, турските власти
Коментари Харесай

Коронавирусът лиши Турция от влиянието ѝ над ЕС

На фона на разпространяването на новия тип ковид, турските управляващи продължиха да изнудват Европейския съюз със закани, свързани със сирийските бежанци. В своя публикация за английския вестник Financial Times външният министър Мевлют Чавушоглу повтори, че страната му към този момент не има намерение да пуска бежанци от прилежащи страни на своя територия.
Междувременно бежанците остават една от най-уязвимите обществени групи за COVID-19 и това затруднява всяка политическа операция, обвързвана тях, разясняват от съветското издание " Независимая газета ", представени от организация " Фокус ".
Европейски Съюз не е направил нито една стъпка към създаването на решение на казуса с бежанците, счита Чавушоглу. „ Девет години след началото на спора в Сирия, провинция Идлиб се трансформира в новата Ивица Газа, където са изолирани 3,5 млн. души “, написа министърът.
„ Зоната за деескалация, основана от Москва и Анкара през 2018 година, беше подложена на огромна военна атака от сирийското държавно управление с поддръжката на Руската федерация и Иран “. Чавушоглу означи, че след неотдавнашното нахлуване против турската войска (от края на месец февруари, при което починаха 36 турски военнослужещи, след въздушни удари на сирийските държавни сили - бел. ред.) страната му е съумяла да покаже „ какво значи някой да нападна член на НАТО “. 
„ Но преди да успеем да спрем настъплението в Идлиб и да реализираме преустановяване на военните дейности, 1 млн. души дойдоха в югоизточната част на НАТО и Европа “, споделя Чавушоглу, като има поради неговата страна. Той остро разкритикува Гърция, която приложи сурови ограничения против бежанците, които се пробваха да пробият границата ѝ. 
„ Гърция също приключи нелегално приемането на молби за даване на леговище “, отбелязва турският министър. " Организация на обединените нации излезе с рецензии към Атина, само че Европейски Съюз не ", показва той. Чавушоглу също по този начин прикани Европейски Съюз да си сътрудничи с Турция в редица области.
„ В годината, когато Brexit беше сбъднат, Европейски Съюз още отдалечава от себе си единствената огромна европейска страна, която към момента се стреми да стане негов член, и единствения виновен състезател, потвърждаващ думите си с каузи. Това е най-голямата политическа непредпазливост в паметта на доста генерации “, акцентира Чавушоглу.
Част от сирийците, бягащи от войната, не престават да са на сирийско-турската граница. „ Турция към този момент не може да приема бежанци, както от Сирия, по този начин и от други страни и към този момент няма да пречим да изоставен страната ни тези, които към този момент са в нея “, увери турският министър.
От думите му следва, че Анкара желае да принуди Брюксел да извърши отговорностите си по съглашението, подписано през 2016 година - в разгара на тогавашната миграционна рецесия. Тогава Турция затвори границите си с Европейски Съюз за мигранти, а Брюксел даде обещание 6 милиарда евро в подмяна на това. На Анкара също беше обещан безвизов режим, само че използването на тази мярка беше отсрочено заради искания към турското законодателство за незадоволителни ограничения за битка с тероризма.
Междувременно Европейската комисия съобщи, че краткотрайно е прекратила осъществяването на стратегиите за преселване на жителите на бежанските лагери в Гърция и Италия.  „ При сегашните условия ние сме принудени да спрем процеса на преселване, по-специално на непридружени малолетни бежанци, заради забележителното увеличение на санитарните условия към страните членки по отношение на епидемията от ковид “, съобщи неназован европейски чиновник пред ТАСС.
„ Ние обаче организираме интензивни съвещания със страните от общността, с цел да обновим този развой допустимо най-скоро, незабавно щом обстановката го разрешава “.
Според специалиста, поискал анонимност, ситуацията на границата сред Турция и Гърция към този момент е изцяло нормализирано.
Ситуацията с ковид направи невъзможна всяка миграция от Сирия. На 18 март турският вестник Daily Sabah заяви, че управляващите в страната са забранили на цивилни лица да минават през граничните пунктове по сирийската граница, според заповед на Министерството на търговията. Това важи и за сирийските бежанци. На публицистите към този момент не е разрешено да влизат в регионите, заети от Турция по време на интервенция " Ефратски щит " и " Маслинова клонка " в северните региони на Сирия.
Експертът от Центъра за политически проучвания в Анкара Орхан Гафарли, означи, че турското публично мнение в този момент съществено се притеснява, че бежанците биха могли да разпространят новия ковид на територията на Турция. Според него има такива страхове освен за имигрантите от Сирия, само че и за тези от Афганистан, които идват в страната през територията на Иран, който е доста съществено обиден от пандемията. 
Турският специалист признава, че при невижданото разпространяване на COVID-19, опасността от поредна миграционна рецесия губи своето значение като инструмент за политически напън.
„ Ситуацията е такава, че в този момент Европа има доста по-легитимни аргументи да не пуска бежанци на своя територия “, сподели Гафарли. „ Това дава опция на европейските страни да спрат потока от хора: те към този момент имат публична причина за това ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР