На фона на размириците, които се разпространиха в десетки американски

...
На фона на размириците, които се разпространиха в десетки американски
Коментари Харесай

Пентагонът разпореди на военната полиция в САЩ да е в готовност заради бунтовете

На фона на размириците, които се разпространиха в десетки американски градове след убийството на Джордж Флойд, Пентагонът предприе рядка стъпка, като подреди на армията да приведе няколко военнополицейски подразделения в подготвеност за разполагане в Минеаполис, предава нюйоркският клон на телевизионния канал NBC, като се базира на медийни отчети.

На бойци от Форт Браг в Северна Каролина и Форт Дръм в Ню Йорк е подредено да имат подготвеност за разполагане в Минеаполис в границите на четири часа, в случай че бъдат призовани за задачата, настояват източници, поискали анонимност, само че директно осведомени със заповедта. Твърди се още, че на военни в базите в Колорадо и в Канзас е даден период от 24 часа за същата задача.

Заповедите за подготвеност са дадени устно в петък (местно време), откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изиска от министъра на защитата Марк Еспър разновидности по какъв начин военните да оказват помощ за потушаване на размириците в Минеаполис, откакто митингите прераснаха в грабежи и палежи в някои елементи на града, добавя Агенция " Фокус ". 

Тръмп насочи настояването в границите на телефонно позвъняване от Овалния кабинет, в който, с изключение на Еспър, участваха още съветникът по националната сигурност Робърт О`Брайън и няколко други високопоставени лица. Президентът изиска от Еспър благоприятни условия за бързо разрастване на военните, в случай че митингите в Минеаполис излязат отвън надзор, съгласно един от високопоставените чиновници на Пентагона, поискал анонимност.

„ Когато Белият дом изиска варианти, някой отваря чекмеджето и ги вади, по този начин да се каже “, споделя формалният чиновник.

Лицето твърди, че военните елементи ще бъдат ситуирани според закон от 1807 година, последно употребен през 1992 година по време на безредиците в Лос Анджелис поради процеса против Родни Кинг.

Според източниците, двама от които са чиновници в Министерството на защитата, частите във Форт Дръм ще бъдат ориентирани към Минеаполис. Приблизително 800 американски бойци ще бъдат изпратени в града, в случай че обстановката наложи намесата им, разяснява медията.

Протестите избухнаха в Минеаполис тази седмица, откакто се появи видео, на което се вижда по какъв начин чиновник на органите на реда малтретира Флойд. По-късно той умря от получените контузии, а служителят на реда беше задържан и упрекнат в ликвидиране от трета степен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР