На фона на растящия успех на блока БРИКС през последните

...
На фона на растящия успех на блока БРИКС през последните
Коментари Харесай

БРИКС: 40 страни вече искат да влязат в съюза още тази година

На фона на растящия триумф на блока БРИКС през последните години, отчетите сочат, че за влизане в алианса през 2024 година се борят цели 40 страни.

Гиргорий Карасин, началник на Комисията по интернационалните въпроси към Съвета на Руската федерация, удостовери тази цифра на скорошен брифинг.

Карасин акцентира още, че ползата към присъединение към колектива продължава да нараства с всеки минал месец. С наближаването на годишната среща на върха през октомври се чака евентуалното второ разширение на алианса в границите на две години.

През последните няколко години алиансът БРИКС означи незабравим растеж. Наблягайки на едностранната интеграция в комерсиалните браншове, блокът има за цел да понижи финансовата си взаимозависимост от западните сили – стратегически ход, провокиран от западните наказания, наложени на Русия през 2020 година

Тази възходяща траектория подтикна голям брой страни да проучат опцията да се причислят към разширяващия се блок.

Според Карасин повече от 40 страни са изразили интерес към участие в БРИКС, като броят им непрестанно се усилва всеки месец. Този внезапен растеж на интереса съответствува с упованията за по-нататъшни начинания за разширение на блока на срещата на върха през 2024 година

Миналата година алиансът влезе в светлината на прожекторите с проекта си за разширение, включващ шест страни. В него бяха признати Саудитска Арабия Обединените арабски емирства (ОАЕ), Иран, Египет, Етиопия и Аржентина. Докато Аржентина отхвърли участие заради промени в вероятностите на управлението, а Саудитска Арабия още обмисля този ход, останалите 4 страни одобриха участието в БРИКС.

Следователно има догатки, че сходна покана за разширение на шест страни ще бъде отправена на тазгодишната среща на върха, като се има поради напорът на интерес от други страни.

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР