На фона на растящите цени на храните в магазините, Никулденската

...
На фона на растящите цени на храните в магазините, Никулденската
Коментари Харесай

Жив Шаран за Никулден? Колко ще ни струва празничната трапеза

На фона на растящите цени на храните в магазините, Никулденската ни софра на 6 декември няма да ни излезе по-скъпо спрямо предходната година, откри инспекция на на пазар “Краснодар ” в Бургас. 

„ Цените на рибата за Никулден тази година няма да са по-високи от предходната година. Миналата година да вземем за пример  7-8 лева за кг вървеше шаранът. Тази година цената на шарана е 8 лева за кг. От 8 лева по -скъп няма да стане. Всичко скочи, единствено ние не подвигаме цените. И паламуд има за Никулден, само че към този момент е единствено замразен. През 7 години се появява доста паламуд. Тази година имаше доста и цената му падна до 4 лева за кг., само че в този момент на рибния пазар към този момент е 10 лева и то замразен, защото сезонът на паламуда завърши ”, показа Росен Димитров, най- опитният търговец на риба на пазара. 

Хит на рибния пазар тази година е живият шаран. „ Така няма неистина, няма машинация. Хрилете са червени, очите бистри. Може да си го приготвите пържен или пълнен с орехи, кисело зеле, стафиди и праз “, описват търговци.

Традицията в Бургас е на трапезата да има шаран, само че доста от кореняците бургазлии държат на никулденската трапеза да сложат прясна черноморска риба. На пазара в „ Краснодар ” може да се откри свеж чернокоп за 5 лева, сафрид за 6 лева и  барбун на за 7 лева

А множеството бургазлии на пазара споделят, че желаят на Никулден да се чувства изобилие, по тази причина ще сложат и шаран, и черноморска риба на трапезата си. 

А за празника на Бургас- Никулден, на 5 места в града по традиция ще се раздава рибен курбан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР