На фона на растящите от 15 години цени на имотите,

...
На фона на растящите от 15 години цени на имотите,
Коментари Харесай

Направо не е за вярване какво се случва с жилищата в страната!

На фона на растящите от 15 години цени на парцелите, съгласно данни на националната статистика, 1,2 млн. са необитаеми жилища в страната. България 82,9% от хората обаче имат жилище. Освен това всеки седми у нас дели покрив с близки от друго потомство, най-често – родители. Причините за това, съгласно специалистите, са липса на средства или финансова просвета.

Има и такива обаче, които желаят личен дом.

„ Първото предаване което снимахме беше с едно младо семейство и мъжа непрекъснато споделяше: „ Само да не пребивавам повече с тъщата, единствено да не пребивавам повече с тъщата”. Те желаят да живеят настрана и да са свободни 24/7, само че в това време да употребяват комфорта и някой да им помага”, изяснява Пепи Димитрова от “Нов дом”.

На фона на това, че под един покрив живеят няколко генерации, то други жилища остават необитаеми.

„ Недоверието към банките, ниската рентабилност, която те оферират - това са главните аргументи, които сътвориха взрив в строителството в последните години и надлежно празни жилища”, прецизира брокерът Анастас Георгиев.

„ Хората, които работим на пазара, се опитваме да мотивираме притежателите на такива парцели да създадат нещо с тях - било да ги реновират, отдават чартърен или продават на някой различен, тъй като тези парцели основават проблеми за цялата сграда”, показва Пепи Димитрова.

Това, че има необитаеми жилища, обаче не стопира хората да не престават да купуват жилища, като за последните 8 години продажбите в Европейски Съюз са скочили с 15%, а максимален скок на цените в този интервал се следи в Естония, Латвия, Австрия, Швеция и Люксембург. Спад на цените има в Италия, Испания и Кипър. България не прави изключение. У нас също се следи скок на цените поради ниските лихвени проценти, които оферират банките.

„ Има растеж след рецесията през 2005 година,2006 година имаше прочут спад за няколко години и в този момент още веднъж се следи, само че тази наклонност не е единствено в България, тя е световна”, споделя още Анастас Георгиев.


Източник: Нова телевизия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР