На фона на ръст на заболелите от COVID-19 деца и

...
На фона на ръст на заболелите от COVID-19 деца и
Коментари Харесай

На фона на ръст на заболелите деца: Ще затварят ли отново училищата?


На фона на растеж на заболелите от COVID-19 деца и младежи - какви ограничения възнамерява да вземе страната? Страната ни разполага с задоволителен ресурс от 690 000 теста до идването на новите доставки, увериха от Министерството на образованието във връзка със прекъсването на процедурата по пазаруване на щадящи проби за учениците.

До края на седмицата ще бъде оповестена нова покана за пазаруване на нужното количество.

На този декор Кризисният щаб в Бургас има концепция учениците да минат онлайн поради многото заболели и карантинирани. В София учебните заведения ще се затварят последни и първи се отварят, обявиха здравните управляващи. Математици считат, че това е неизбежно.

Една трета от учениците в Математическата гимназия в Бургас са под карантина.

" Никога до ден-днешен не е имало толкоз доста по едно и също време карантинирани паралелки. В момента от 39 паралелки, учащи се в гимназията, 13 са карантинирани ", заяви Красимира Димитрова, заместник-директор на ППМГ „ Акад. Никола Обрешков.

Болни преподаватели пък спъват образователния развой във Френската гимназия, тъй като няма кой да ги замести.

" Голям проблем са болните учители, които за момента в нашата гимназия са 11 индивида. Много е мъчно да се намерят сътрудници, които да заместват тези учители, тъй като в нашето учебно заведение часовете са свързани с френски език, испански език, италиански, с неезикови дисциплини на тези езици ", изясни Радостина Георгиева, шеф на ПГРЕ „ Г.С.Раковски “.

Щабът в Бургас предлага прекратяване на присъствените образователни занятия в цялата община от петък.

„ Нямали сме подобен растеж, отново ви споделям, кривата на заболеваемост е отвесна, тя не е стръмна, тя е отвесна ", означи доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ-Бургас.

В София здравните управляващи упорстват отдалеченото образование да е в краен случай.

„ Това, което аз ще предложа, е учебните заведения да се затварят последни и първи се отравят “, съобщи доктор Данчо Пенчев, шеф на РЗИ-София.

Математикът Лъчезар Томов обаче счита, че ще би трябвало да се премине към онлайн уроци, поради внезапния скок в броя на инфектираните деца.

„ Имахме две години, в които не се влага в качествена имунизация. Родителите не си имунизират децата, те не се имунизират, не желаят да носят маски. Как да го създадем? “, разяснява Лъчезар Томов.

В Ямбол разчитат на персоналния образец за имунизирането на деца до 11 години.
Заради неналичието на искащи и, с цел да разсее страховете на родителите, шефът на РЗИ в града първа имунизира щерка си - 11-годишната Цветелина:

" Родителите нямат задоволително информация и се опасяват от нежелани реакции, само че се надяваме откакто имунизираме първите деца и забележим, че леко се понася имунизацията, да има повече искащи ", сподели доктор Радостина Калчева, шеф на РЗИ-Ямбол.

От РЗИ възнамеряват разяснителна акция в учебните заведения, с цел да стигнат до повече родители.

Ето и настоящи данни за хода на болестта в просветителната система.

Карантинирани са 2% от учениците - Най-много в Бургас, минимум в Кърджали. Подобен е процентът на карантинирани учители. Ваксинирани са 48% от учителите и 8% от учениците.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР