На фона на публикуваните данни за ръста на брутния вътрешен

...
На фона на публикуваните данни за ръста на брутния вътрешен
Коментари Харесай

Германската икономика с най-голям годишен ръст от 2014 г.

На фона на оповестените данни за растежа на брутния вътрешен артикул на страната Ангела Меркел се надява да завоюва идните избори.

Още по тематиката
Недоволството на Париж беше подбудено от онлайн платформата Airbnb
14 авг 2017
С пасивна предизборна акция канцлерът усилва преднината си до над 25% пред основния си конкурент Мартин Шулц
10 авг 2017
Само в 2 от 16 федерални области остана червено-зелена коалиция
7 авг 2017

Ръстът на немската стопанска система се забавя леко през второто тримесечие спрямо предходното, само че на годишна база регистрира най-голямото покачване от 2014 година Брутният вътрешен артикул (БВП) се е повишил с 0.6% през второто тримесечие по отношение на предходното, демонстрират данните на статистическата работа. Това е под упованията за растеж от 0.7%, а цената през първото тримесечие е ревизирана нагоре от 0.6 на 0.7%, написа Reuters.

След изглаждане на ценовите резултати Брутният вътрешен продукт се е повишил с 0.8% на годишна база, откакто през първото тримесечие темпът е бил 3.2%. От статистическата работа изяснява това с обстоятелството, че през второто тримесечие е имало 3 работни дни по-малко по отношение на същия интервал на предходната година, а през първото работните дни пък са били с 3 повече спрямо интервала януари-март 2016 година
Когато се изгладят и тези календарни изкривявания, Брутният вътрешен продукт в Германия през второто тримесечие е повишен с 2.1%. Според Financial Times това е най-големият годишен ритъм на напредък от 2014 година

Германия преди парламентарните избори

Германската стопанска система нараства 12-о следващо тримесечие, а безработицата е на най-ниското равнище от обединяването на страната. Канцлерът Ангела Меркел и нейният Християндемократически съюз (ХДС) се чака да завоюват парламентарните избори на 24 септември, като съгласно последните социологически изследвания ХДС има безапелационна преднина от 17 прочие пункта пред Социалдемократическата партия, ръководена от Мартин Шулц.
Икономистът от Capital Economy Джак Алън отбелязва пред Bloomberg, че в Германия няколко следващи години се следи " доста положително икономическо показване ". Той добави, че в най-голямата стопанска система в Европа делът на безработните е доста невисок и стопанската система дава отговор изцяло на стандартите на еврозоната, което способства за възходящата поддръжка към ръководещата партия и канцлера Ангела Меркел преди изборите.

Причините за положителните резултати

Икономическият растеж за второто тримесечие на тази година е подбуден от възходящото търсене на потребителски артикули. Правителството също е нараснало вложенията си в инфраструктурни планове спрямо първото тримесечие. Вносът на артикули нараства с доста по-бързи темпове от износа, се отбелязва в отчета на статистическата организация. От Министерството на стопанската система оповестиха през юли, че " немският експорт на артикули се усъвършенства заради възраждането на международната търговия ", само че растежът му е по-малък от този на вноса. От министерството обобщиха, че немската индустриална продукция бележи сериозен растеж през миналите пет месеца.

Прогнозите

В края на юни Институтът за стопански изследвания в Германия IFO предвижда, че Брутният вътрешен продукт през тази година ще нарасне с 0.3 прочие пункта по отношение на предходната и ще доближи 1.8%. Според шефа в IFO Тимо Волмершаузер 2017 година ще бъде доста сполучлива за немската стопанска система и положителните резултати ще се отразят следващата година. От института плануват, че растежът на Брутният вътрешен продукт през 2018 година ще доближи 2%. Очакванията са броят на заетите в края на тази година да бъде 44.2 млн. В последното си изявление за Reuters министърът на стопанската система Бригите Циприс съобщи, че упованията за икономическите индикатори остават реалистични и ще не престават да работят " внимателно ". Циприс беше безапелационна, че няма да подценяват компликациите, пред които е изправена международната стопанска система, визирайки засилващия се протекционизъм и реториката " America First " на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Тя изясни, че комерсиалните връзки със Съединени американски щати " не са толкоз лесни все още ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР