На фона на протестите на медицинските специалисти заради ниското заплащане,

...
На фона на протестите на медицинските специалисти заради ниското заплащане,
Коментари Харесай

Кардиолог мами пациенти, поставя стентове на здрави сърца

На фона на митингите на медицинските експерти поради ниското възнаграждение, става известно, че кардиолог в регионалната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лв. за януари. За последващите месеци възнаграждението му също е почти такова. Това сподели следствие на Васил Иванов за „ Неделята на NOVA ”.

Д-р Петър Лазов е един от тримата инвазивни кардиолози в лечебното заведение. Той слага стентове по анемичен способ на хора със сърдечни проблеми. Заплащането за този труд на всички места в страната е сред 4000 и 8000 лв., даже в частните лечебни заведения. Някои от светилата в сърдечната хирургия получават и по 12 000 лв..

Здравната каса заплаща на лечебните заведения 4 500 лв. за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я прави. Според източници на NOVA в тази ситуация в Пазарджик шефът на болничното заведение дава на доктор Лазов близо 50%. Така той получава по към 2 000 лв. за 30-минутната намеса. Същевременно получихме информация, че доктор Лазов, с цел да взема още повече пари, прави процедурата безусловно на „ конвейр “ и вижда потребност от слагане на стент на всеки пациент, пристигнал на обзор при него. Слагал стентове и на изцяло здрави хора, като ги заблуждавал, че имат притеснение на кръвоносен съд в сърцето.

Екипът на „ Неделята на NOVA ” реши да проверим в действителност ли е по този начин и напави опит. Сдоби се с коронарография на фиктивен, изцяло здрав човек. Коронарографията е проучване, при което в кръвта се слага цветно вещество и по-късно с уред се прави видеозапис на кръвоносните съдове на сърцето и се вижда дали някъде има притеснение и дали има потребност от слагането на стент. Показахме коронарографията на няколко водещи експерти от столични лечебни заведения и те бяха безапелационни, че в сърцето на „ пациента ” няма притеснение на нито един кръвоносен съд. За всеки случай, с цел да сме безусловно сигурни, показахме проучването и на светилото в кардиологията и кардиохирургията у нас – проф. Генчо Начев, шеф на кардиологична болница „ Св. Екатерина “. Той удостовери, че проблеми със съдовете в сърцето на индивида няма.

След това „ пациентът ” отиде на обзор при доктор Лазов. В частния му кабинет, където той също преглежда против възнаграждение, със скрита камера отиде и жена от екипа ни, която се показа за брачна половинка на подставеното лице. Виждайки коронарографията, медикът декларира, че на мъжа би трябвало да се сложи стент на дясната артерия.

Вече пред камера доктор Лазов отхвърли да получава 57 000 лв. месечна заплата от пазарджишката болница, както и това, че слага стентове на здрави сърца.

Как реагира шефът на лечебното заведение доктор Васил Вълчев на разкритията на NOVA и за какво под управлението му се правят показаните безобразия? Всичко това ще видите в продължението на следствието в „ Неделята на NOVA ” на 22 септември.

Източник: vesti.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР