На фона на прогнозите за тежка икономическа есен и зима

...
На фона на прогнозите за тежка икономическа есен и зима
Коментари Харесай

Финансист: Няма как да копираме германските мерки в България

На фона на прогнозите за тежка икономическа есен и зима - страната анонсира нови стопански ограничения за поддръжка на бизнеса, ден откакто министър председателят Борисов разгласи след съвещание на Министерски съвет, че ще потекат и солидни финанси към сферата на образованието, опазването на здравето и обществените грижи. Оправдана ли е тази проактивност и има ли страната действителен проект за преодоляване на рецесията?

,,Най-вероятно би трябвало актуализация на бюджета, тъй като имаме смяна в няколко данъчни ставки. Това трансформира приходната част на бюджета. Очаква се смяната да се случи евентуално в третото или четвъртото тримесечие'', счита изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов.

България разполага досега с 22 милиарда доходи по консолидираната фискална стратегия. Не виждам за какво да се прави консолидация, има гласувана и опция за държавен заем от 10 милиарда лв.. Може да се окаже, че в случай че в този момент се направи смяна, тя няма да е настояща през третото тримесечие, разяснява в ефира на Bulgaria ON AIR финансовият публицист Петър Илиев.

Ето по какъв начин България счита да изразходва получените от Европейски Съюз 656 млн. евро

По думите му половината от ограниченията около ковид трябвало да бъдат подхванати още предходната година.

Всички ограничения, като се изключи 60/40, са недостъпни за голямата част от бизнеса поради голямата документи, означи Илиев.

Иванов съобщи, че се чака 20% спад на българската стопанска система за второто тримесечие, което ще се компенсира ненапълно с растеж през третото и четвъртото тримесечие, а туризмът ще осъществя 10-20% от това, което е било през предходната година.

Индустрията се съвзема, само че постепенно, чака се една сложна есен - растеж на безработицата. Зимата също ще е тежка, доста е значимо по какъв начин ще се развие здравната обстановка, заключи изпълнителният шеф на АИКБ.

Лъчезар Богданов: Пренасочването на пари е мощен инструмент, само че има предел

Двамата се сплотиха към тезата, че второ затваряне на стопанските системи би било пагубно. От своя страна Добрин Иванов акцентира, че дребна част от обявените пет милиарда не са били осъществени.

,,Мярката за дребните предприятия не беше премислена добре, а администрацията не беше готова. Не се вкара опростеното асимилиране на средствата'', счита изпълнителният шеф на АИКБ.

Според финансовия публицист Петър Илиев не могат да се копират ограничения от Германия в България, защото немската стопанска система е основана на експорт.

,,Защо не се употребяват интензивно средствата, заложени в бюджета, за финансови разноски?'', попита той.

,,Договарянето с комерсиалните банки се забави. Мерките, които бяха препоръчани през вчерашния ден от министъра на стопанската система, бяха обсъдени'', добави Добрин Иванов.

Синдикатите удовлетворени от напредъка на новите стопански ограничения

Петър Илиев предвижда, че половината от отсрочените заеми ще се трансфорат в "лоши ", защото липсва рефинансиране.

Българската стопанска система е основана на вътрешното ползване, а то не е потърпевшо съществено. Антикризисните ограничения по тази причина и са ориентирани към стимулиране на вътрешното ползване, уточни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР