На фона на продължаващото напрежение между Русия и Запада заради

...
На фона на продължаващото напрежение между Русия и Запада заради
Коментари Харесай

ЕС и редица държави призовават граждани и дипломати да напуснат Украйна

На фона на продължаващото напрежение сред Русия и Запада поради Украйна, редица страни започнаха ограничения и започнаха да приканват за евакуиране на жителите си и дипломатическите си чиновници от страната.

Частична евакуация на личния състав на дипломатическите представителства на Русия в Украйна е почнала през днешния ден. Това заяви представителят на съветското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя посочи, че повода са „ опасения от вероятни провокации на киевския режим или трети страни “. За такава опция загатна още в четвъртък министърът на външните работи Сергей Лавров след договаряния в Москва с английския първи посланик Лиз Тръс.

Европейският съюз е уведомил чиновниците от дипломатическата си задача в Украйна, които не са от значително значение, да изоставен страната, само че към момента не е издал заповед за евакуация, съобщи представител. Европейското решение идва откакто през вчерашния ден Съединените щати и Англия да изоставен Украйна и откакто Белият дом предизвести, че съгласно него съветските сили са в положение да нахлуят до дни.

Припомняме, че Англия прикани своите жители в Украйна да „напуснат в този момент, до момента в който към момента има търговски средства“.

Европейският съюз има делегация в Киев от 1993 година насам, с цел да предизвиква връзките сред блока и Украйна. Настоящият дипломат на Европейски Съюз е естонският посланик Мати Маасикас. Според EU Observer, през днешния ден Маасикас е изпратил имейл, в който приканва „всички сътрудници, като се изключи главния личен състав, да изоставен Украйна допустимо най-скоро и да работят от разстояние отвън страната“.

Белгия също посъветва своите жители да изоставен Украйна.

„ На жителите, които сега са в Украйна и чието наличие не е категорично неотложно, мощно се предлага да изоставен страната “, съобщи белгийското външно министерство на своя уеб страница. В него се споделя, че настоятелно се предлага да не се пътува до страната, като се прибавя, че евакуацията не може да бъде обезпечена. Министерството съобщи, че при положение на „ ненадейно утежняване, информационните връзки, в това число интернет и телефонни линии, могат да бъдат съществено наранени “ и въздушните връзки да бъдат затруднени.

И Япония прикани своите жители да изоставен територията на Украйна заради непредсказуемостта на актуалната обстановка, заяви министър председателят Фумио Кишида пред кореспонденти. Ръководителят на японското държавно управление още един път акцентира, че Япония ще си сътрудничи тясно със страните от Г-7 по обстановката към Украйна.

Японското външно министерство в петък реши да увеличи равнището на опасност от престояване на територията на Украйна до оптимално (четвърто) равнище.

Същият апел са отправили към жителите си и Естония, Канада, Израел, Австралия и Нова Зеландия.

Вместо евакуация, Пекин прикани сънародниците си в Украйна към епидемиологична и социална зоркост. Това се споделя в известие, оповестено на уеб страницата на дипломатическата задача.
Украйна прикани за успокоение
Украйна прикани жителите си в събота да запазят успокоение и да заобикалят суматохата пред възходящите терзания, че Русия се готви да нахлуе в страната.

„ В момента е извънредно значимо да запазим успокоение, да се консолидираме вътре в страната, да заобикаляме дестабилизиращи дейности и тези, които сеят суматоха “, се споделя в изказване на украинското външно министерство.

Вашингтон трагично увеличи залозите в петък, като предизвести, че Русия може да нападна „ всеки ден “. Някои американски медии допуснаха, че нашествието може да стартира малко откакто немският канцлер Олаф Шолц завърши във вторник диалозите с Владимир Путин. Киев се опитваше нееднократно да смекчи предизвестията, идващи от Вашингтон по време на рецесията.

Късно довечера Владимир Путин ще беседва с Джо Байдън по самодейност на американската страна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР