На фона на продължаващия обстрел на енергийните ѝ съоръжения Украйна

...
На фона на продължаващия обстрел на енергийните ѝ съоръжения Украйна
Коментари Харесай

Украйна ще изгражда нови ядрени реактори в разгара на войната

На фона на продължаващия обстрел на енергийните ѝ уреди Украйна стартира построяването на още два нуклеарни реактора в западната част на страната, съобщи ДПА.

Новинарската организация Интерфакс-Украйна заяви, че в наличието на министъра на енергетиката Херман Халушченко и на посланика на Съединени американски щати в Киев Бриджит Бринк е бил положен главният камък на реакторни блокове 5 и 6 на Хмелницката атомна електроцентрала.

Според информацията церемонията се е състояла в четвъртък, само че от съображения за сигурност едвам в този момент е оповестена обществено.

За разлика от други типове електроцентрали към този момент Русия пощадява нуклеарните уреди при своите офанзиви с дронове и ракети, евентуално защото осъзнава обстоятелството, че това може да докара до нуклеарна злополука, чийто мащаб е мъчно да се пресметна, разяснява ДПА.

Блоковете ще се построяват в съдействие с американската компания за нуклеарна енергетика " Уестингхаус ". Те са реактори с вода под налягане от вида AP1000, чийто експлоатационен живот съгласно компанията е минимум 60 години.

" Това е по-модерна и по-безопасна технология от тази, която използваме в този момент ", съобщи Петро Котин, изпълняващ длъжността основен изпълнителен шеф на украинската компания " Енергоатом ". Той добави, че това съставлява първа стъпка към нови безвредни и надеждни енергийни доставки.

Срокът за създаване на един реактор се прави оценка на четири до пет години, а разноските - на към 5 милиарда $.

Новите реактори не съставляват бързо решение на проблемите с енергийните доставки в Украйна, отбелязва ДПА.

Русия, която стартира пълномащабна инвазия в Украйна преди повече от две години, редовно бомбардира оборудванията за доставка на сила в страната. Напоследък тя насочва ракетите си по-специално към топло- и водноелектрически централи, а украинската система за противовъздушна защита е претрупана заради огромния брой офанзиви.

Междувременно последният реактор в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, която от време на време е подлагана на обстрел, за който двете враждуващи страни взаимно се упрекват, е бил спрян от употреба. Това значи, че всичките шест реактора на централата са в положение на студено прекъсване. По време на процедурата не е имало изпускане на радиоактивност, сподели управлението на оборудването в своя обява в " Телеграм ".

Състоянието на студено прекъсване се смята за най-безопасно, защото при него се понижава налягането в блоковете и те се охлаждат със студена вода, показва ДПА.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР