На фона на притеснения за недостиг на лекарствения продукт Remdesivir

...
На фона на притеснения за недостиг на лекарствения продукт Remdesivir
Коментари Харесай

България се застрахова със срокове за доставките на Remdesivir

На фона на терзания за дефицит на лекарствения артикул Remdesivir за лекуването на тежки случаи на коронавирусна зараза държавното управление реши да заложи крайни периоди за осъществяване на подготвяния контракт за доставка на медикамента. На днешното си неприсъствено съвещание министрите са изменили решението, с което упълномощиха здравния министър да подписа контракт с компанията Gilead Sciences Ireland UC -  собственик на разрешението за приложимост. Така в контракта са добавени крайни периоди за осъществяване и спомагателни условия за качество. Gilead Sciences Ireland UC е компанията, с която Европейската комисия подписа рамкови контракти за доставки на равнище Европейски Съюз, като България се причисли към страните, подписали съглашението. " Изискванията ще подсигуряват, че дейностите по предпазване, обработка, превозване и разпространяване на лекарствения артикул ще бъдат спазени ", оповестяват от държавната пресслужа.

От здравно министерство разясниха пред " Сега ", че няма съответно зародил проблем със периоди и качество на доставките, а единствено се вършат механически допълнения в текста на контракта, тъй че двете страни да могат да го подпишат. От министерство допълват и че няма дефицит на Ремдесивир и в случай че подобен възникне на обещано място, се компенсира от друго РЗИ. Преди дни основният здравен контрольор Ангел Кунчев разгласи, че през октомври България чака да получи 2500 флакона от медикамента по линия на общите доставки на Европейски Съюз, а настрана от това на лечебните заведения са раздадени други 3000 флакона. Кунчев изясни, че за лекуването на един пациент с затруднения са нужни 5-10 флакона. При минимална доза от 5 флакона на болен това е еднакво на 1100 курса на лекуване.

Подготвяният контракт с Gilead Sciences Ireland UC е за спомагателни 30 000 флакона, които да покрият потребностите до март. Количествата са избрани след разбор на поръчките на самите лечебни заведения. Финансовият запас за доставките до края на годината - 4 860 000 лева, бяха обезпечени предходната седмица с решение на кабинета, през 2021 година ще бъдат отпуснати други 19,4 млн. лева Министерски съвет не разгласи разбивка на количествата, само че съгласно обявените цени на медикамента - 810 лева с Данък добавена стойност за един флакон, излиза, че до края на годината страната ни чака да получи 6000 флакона отвън оповестените за налични 5500. 

Както " Сега " писа, рамковото съглашение с Gilead за обезпечаването на медикамента на равнище Европейски Съюз е за до 500 000 курса на лекуване. Това съглашение е подписано от 36 страни. При по-голямо търсене от наличните дози разпределението ще се прави на база коефициент,   създаден взаимно с Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC). " Този коефициент регистрира да вземем за пример броя на хоспитализациите и броя на случаите на COVID-19 във всяка страна през последните 7 дни. След това страните могат да изберат да закупят или не предоставените им флакони. Флаконите, които не са поискани от страните, ще бъдат предоставени още веднъж на другите ", изясняват от Европейска комисия. Оттам акцентираха, че обстановката ще бъде динамична и статистиката ще бъде следена непрекъснато, тъй че да се обезпечат нужните лекарства за страни, които незабавно се нуждаят от тях. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР