На фона на претоварените болници пациенти и лекари продължават да

...
На фона на претоварените болници пациенти и лекари продължават да
Коментари Харесай

И при COVID зоните се появиха фантоми

На фона на претрупаните лечебни заведения пациенти и лекари не престават да алармират за проблеми с новите Коронавирус зони. Част от тях съществуват единствено на хартия,. Други изискват от хората да си заплащат проучвания, трети нямат задоволително експерти, четвърти имат прекомерно малко работно време и така нататък

Коронавирус зоните са оригиналност в третата вълна на пандемията. В тях пациентите могат да получат клинични прегледи, лабораторни проучвания, рентгенови фотоси, както и да им бъдат предписани безвъзмездни медикаменти за домашно лекуване. Идеята беше към тях да се насочват пациентите в по-леко положение, които не се нуждаят от хоспитализация, само че въпреки всичко би трябвало да минат избрани проучвания. Към момента би следвало да работят към 100 зони.

" Ползите са, че по този начин няма да се смесват потоците с другите пациенти. Ще спомогне да понижим натиска върху лечебните заведения “, обясняваше първоначално здравният министър Стойчо Кацаров. Сега обаче той неглижира сигналите за проблеми с обяснението, че това е единствено допълнение на съществуващата система. " Тези зони не заместват системата на опазване на здравето. Т.е., в случай че имаме даже единствено една коронавирус зона, да работи единствено един час тази коронавирус зона, това е плюс системата, която по този начин или другояче е функционирала до този миг ", разяснява министърът.

 

Зони фантоми

В края на предходната седмица " Сега " се натъкна на Коронавирус зона, която съществува единствено на хартия. Медицински център " Полимед " в столицата да вземем за пример попада в листата на въпросните зони, само че при позвъняване с молба за коментар за работата на центъра оттова признаха, че нямат Коронавирус зона. Въпросът: " Защо? ", остана без отговор.

За сходен проблем алармира през уикенда и фен на. " е тотално недействителен. От три, които са ми в близката местност, и трите се оказаха, че нямат такава зона ", показа Красимир Крумов, който след 10 дни температура взема решение да отиде в подобен център. Успява обаче едвам от четвъртия опит. " Много забавни въпроси задаваха. Защо съм там? Как съм научил за тях? Аз не съм техен контингент и кой ме е препратил ", разказа той. В COVID зоната му вършат обзор и фотография, но когато схващат, че има и сърдечно заболяване, го препращат към две лечебни заведения. Избира по-близката - която е частна. Там също го преглеждат, само че против 191 лв.. " Идеята е супер, осъществяването е непоносимо. По-лошо от несвършената работа е на половина свършената работа ", счита Крумов.

 

" Добър план, неприятно осъществяване "

Добър план, само че прекомерно неприятно осъществяване, споделят и доста лекари. " COVID зоните не работят. И ние, общопрактикуващите лекари, вършим това, което сме правили и до момента - диагностицираме, лекуваме хората си. Там, където аз работя, моят кабинет си е и COVID зона - преглеждам, диагностицирам и церя ", разяснява пред доцент д-р Любомир Киров, ръководител на сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него местата, които работят дейно, са изключения. " Да не приказваме за назначение на проучвания, за рентгенови фотоси, за определяне на терапия по електронен път - това не се случва ", разяснява той.

" Тези COVID зони не могат да изпълнят работата, за която са основани. Трябва да има личен състав, да разполагат с рентген, с лаборатория, проби и лекари. Мои пациенти, които са потърсили помощ в COVID зони, ми споделят, че не са получили такава. Пак работата ще би трябвало да я свършим ние, персоналните лекари. Аз не съм усетил облекчение от съществуването на COVID зоните ", съобщи пред и д-р Валентин Янев.

 

На цялостни обороти

Проверка на " Сега " сподели шарена картина у нас. Зоните, с която успяхме да се свържем в столицата, обявиха, че работят на цялостен потенциал и издават електронни предписания за безвъзмездни медикаменти. " Работим интензивно. Ние сме най-силната Коронавирус зона в София. На ден изследваме по към 100 индивида, 35% от които се оказват позитивни. Имам два рентгена, обособен вход за пациенти с ковид ", разяснява доктор Васил Василев, шеф на XII ДКЦ в Люлин. 

" В изнесена зона сме, няма разбъркване на потоците. На ден преглеждаме сред 30 и 50 пациенти ", свидетелства и доктор Лили Иванова, шеф на XXII ДКЦ в столицата. По думите й проблем срещат само с изписването на антитромбоцитни средства, тъй като по принцип те се изписват от кардиолог, а в зоната нямат подобен.

" Не можем да си вдигнем главата от работа. Ние сме единствената COVID зона в Габрово. Натоварването е голямо. Но не сме върнали никого. Хората са нервни, има боязън у личния състав ", обрисуваха картината и от ДКЦ I в Габрово. Оттам признават, че изписват безвъзмездни медикаменти много рядко, тъй като " не остава време ".

" Хората са доста, не можем да обхванем всички. Имаме работно време от 8 до 16 ч., одобряваме с часове, имаме въпреки всичко избран потенциал ", споделят и от ДКЦ I в Добрич, откъдето също срещат компликации с намирането на експерти и личен състав за зоната. 

 

Омбудсманът: И при персоналните лекари би трябвало да има безвъзмездни медикаменти

Преди седмица омбудсманът сезира здравния министър, защото разкритите тогава зони - към 80 не обезпечават отмерено и задоволително покритие на цялата страна. Диана Ковачева обърна внимание и на проблемите с изписването на безплатните медикаменти от COVID зоните, при които липсва еластичен механизъм.  " Ако вие получите една такава безвъзмездна рецепта, би трябвало да отидете в една аптека, където тя да ви бъде изпълнена едновременно. Ако някое от медикаментите го няма, просто губите правото си на безплатното лекарство, не можете да отидете в друга аптека и да си го набавите. Смятам, че няма никаква спънка и би трябвало да бъде преосмислено, самите персонални лекари да издават такива безвъзмездни предписания ", разяснява тя, допълвайки, че би трябвало да бъде преразгледан описът на лекарствените артикули за домашно лекуване, както и равнището им на възнаграждение от здравната каса. Ковачева свидетелства и че е получила " извънредно фиктивен отговор " от Министерство на здравеопазването, който не е дал отговор на нито един от поставените от нея въпроси.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР