На фона на постоянните санкции срещу най-важните индустриални сектори на

...
На фона на постоянните санкции срещу най-важните индустриални сектори на
Коментари Харесай

Русия създава уникална авиационна технология

На фона на непрекъснатите наказания против най-важните индустриални браншове на Русия, страната ни вкарва свои лични най-нови технологии. Този път приказваме за нов метод на произвеждане на основна част от актуалните самолетни мотори. Какво тъкмо е новото и за какво е сериозно за цялата авиационна промишленост?

Обединената двигателна корпорация „ Ростех “ разгласи, че нейните предприятия са усвоили неповторима технология за произвеждане на перки на самолетни мотори. Има единствено шест страни в света, които разполагат с цялостни технологии за планиране и произвеждане на перки - и в този момент Русия консолидира водачеството си в тази промишленост. За да разбираем изключителната значимост на това събитие, ще би трябвало да се задълбочим в техническата част на въпроса.

Модерен турбореактивен мотор не може да си представим без доста перки. Изкачвайки се по прохода на пътнически аероплан, виждаме тяхната " палисада " в предната проекция на мотора на самолета - само че това е единствено първият ред. Тази част от мотора, която е отворена за невъоръжено око, се назовава компресор и компресира входящия въздушен поток по време на работа на мотора на самолета.

Компресорните перки насочват насрещния поток, позволявайки му да се компресира допустимо най-гладко. Това е належащо, с цел да няма ненужни и разрушителни скокове на налягането във входящия канал на компресора, а самият мотор да обезпечи минимално противодействие. Именно за тези цели на перките се придава комплицирана, извита форма, която оптимално повтаря посоката на насрещния поток, който е заставен да минава вътре в мотора на самолета по комплицирана, свиваща се серпантина.

За да се подсигурява, че тази серпантина и вследствие на това пътят на въздуха в компресора е допустимо най-дълъг, а повишението на налягането е последователно, компресорът е изработен многостепенен, подреждайки перките в десетина поредни реда. Следователно, в случай че изрежем турбореактивен мотор, вътре в него ще забележим главно два съществени блока - компресор и турбина, сред които има компактна горивна камера.

В горивната камера сбит и нагорещен въздух се смесва с авиационен керосин - и горивото се изгаря. Въздухът се нагрява внезапно, след което навлиза във втория възел - турбината. При турбината част от силата на струйната бликам се лишава, също с перки. Тази сила разрешава на компресора да се върти, осигурявайки компресиране на нови порции въздух.

По-голямата част от силата в загретия въздух излиза от мотора, създавайки реактивна двигателна сила, която задвижва самолета напред. Турбината на самолетния мотор също е многостепенна, а перките в нея още веднъж имат комплицирана криволинейна форма, с цел да се обезпечи най-плавното разширение на струята.

По време на работата си перките на компресора и турбината изпитват мощни и многопосочни механични въздействия: центробежни сили, резистентност на насрещния въздушен поток. Освен това перките на турбината работят при високи температури - струйната бликам в първите степени на турбината има температура над 1000 градуса. Следователно, за производството на перки е нужен благонадежден, лек и топлоустойчив материал.

В резултат на това перката на газотурбинния мотор е едно от най-сложните и наукоемки при проектирането и производството на части за самолетни мотори. При производството се употребяват редки метали и неповторими сплави, както и композитни материали, които подсигуряват лекотата и здравината на детайла.

Алуминият, който построява корпуса на самолета, е малко потребен за перки, а топлоустойчивата стомана към момента е прекомерно тежка. Идеалният материал е титанът – лек, устойчив и топлоустойчив метал. Дори композитният материал може да бъде изработен от исполин: за това може да се сътвори двуфазна версия на исполин в слитък, където една от етапите ще дава отговор за здравината и твърдостта на външния лекомислен пласт на острието и вътрешната част, с друга фаза, ще обезпечи цялостната еластичност на частта.

Обработката на исполин обаче има своите особености. Тъй като острието има комплицирана криволинейна форма, производството му посредством механична обработка е доста скъпо. В последна сметка, в случай че е обработен от корав подробност, тогава потреблението на материал и принадлежности просто ще бъде неприемлива. Не е толкоз елементарно да се употребява заваряване - титанът е придирчив материал при заваръчни интервенции и всеки заваръчен тегел в такава сериозна част като перка ще бъде едва място.

В резултат на това щамповането се трансформира в най-икономичната и висококачествена технология за произвеждане на перки на турбини на компресори и самолетни мотори в света, когато профилът на острието се получава посредством пластична дисторция на истинския подробност. В това осъществяване механичната обработка е минимална и служи единствено за придаване на прецизни очертания на крайния артикул, основан основно вследствие на щамповане. Няма и заварки - перката е монолит, получен от един подробност.

Щамповането на титанови произведения е извънредно сложна софтуерна интервенция. Много титанови сплави имат доста стеснен " температурен прозорец " за дейно щамповане. Загрейте частта над нормата - свойствата на титановата сплав ще бъдат изгубени, използвайте пресата студено - щамповането ще докара до механични повреди и разкъсвания в металната структура. В допълнение, определената технология за следено прегъване на заготовката в готовия подробност дава опция да се направи щамповане допустимо най-меко, оставяйки всички преимущества на двуфазната титанова сплав в готовата перка.

Следователно развиването в Русия на технологията за високоточно коване на титанови перки не е просто малко софтуерно „ рационализиране “, само че и цялостен пласт научни, конструкторски и индустриални проучвания, които направиха допустимо основаването на новаторски механически развой за най-критичната и значима част от всеки самолетен мотор.

Описаните технологии към този момент ще се употребяват от Обединената двигателна корпорация на „ Ростех “ при създаването и производството на линията от мотори за цивилен самолети ПД-8 за самолета „ Сухой Суперджет “, в мотора ПД-14 за МС-21 за междинни дистанции и в нова разработка – ПД-35 за съвременни широкофюзелажни самолети на дълги дистанции.

Така съществуващите и бъдещи съветски самолети ще могат да получат цялостна и разнообразна гама от мотори на локални самолети, които ще бъдат или наедно с, или даже по-високи качества от най-хубавите модели в света във връзка с тяхното софтуерно равнище. В последна сметка, потреблението на композитна сплав на основата на исполин е безспорна стъпка напред в проектирането на самолетен мотор. Той обезпечава по-малко тегло на продукта, по-дълъг живот на острието и вследствие на това по-дълги интервали на главен ремонт и понижени разноски за поддръжка.

Освен това софтуерните наказания, които в този момент се употребяват, с цел да плашат съветската авиационна промишленост, стават безполезни. Отново и още веднъж „ Русия се оправя сама “, показвайки, че в нашата страна живее и се развива една научна и индустриална школа, работеща в челните редици на международната научна и техническа мисъл.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР