На фона на последното увеличение на притока на бежанци към

...
На фона на последното увеличение на притока на бежанци към
Коментари Харесай

Гърция с ново искане за помощ до Фронтекс заради бежанците

На фона на последното нарастване на притока на бежанци към островите в източната част на Егейско море, гръцката брегова защита изпрати ново искане – второто в границите на три седмици – за помощ до Фронтекс, Европейската организация за гранична и брегова защита, оповестява електронното издание на вестник Kathimerini, като се базира на свои източници.

По-конкретно, Гърция изиска Фронтекс да даде най-модерно съоръжение за наблюдаване - основно радари и термични камери.

Междувременно гръцката брегова защита е разположила над 50 кораба и 1300 офицери в Беломорието като част от действен проект на министерството на корабоплаването, който влезе в действие предходната седмица.

Освен това, говорейки с Катимерини при изискване за анонимност, върховен държавен чиновник разкри, че държавите-членки на Европейския съюз също са разположили 21 кораба, както и въздушни и сухопътни системи за наблюдаване в Източно Егейско море.

Сред тях е създаден в Израел дрон на Европейската организация за морска сигурност (EMSA).

Междувременно Катимерини схваща, че началникът на гръцката брегова защита Стаматис Раптис ще замине за Анкара в сряда за диалози с турския си сътрудник. Преди срещата чиновниците на бреговата защита се свързаха с гръцкото външно министерство.

Според чиновници на министерството на корабоплаването съдействието с Турция е на съответно равнище и това е довело до секване на забележителен брой недокументирани мигранти, преди да изоставен турското крайбрежие, отправяйки се към Гърция.

„ Ежедневно турската брегова защита пресича или обездвижва сред пет и седем лодки с бежанци и мигранти в своите териториални води “, заяви източник на „ Катимерини “.

Въпреки това, гръцката брегова защита реагира приблизително на 30 произшествия дневно, което значи спасяването на 400 до 500 мигранти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР