На фона на подготовката на България и Румъния по пътя

...
На фона на подготовката на България и Румъния по пътя
Коментари Харесай

Полша казва не на еврото

На фона на подготовката на България и Румъния по пътя към Еврозоната най-голямата стопанска система в Централна и Източна Европа наподобява няма проекти скоро да размени локалната валута с евро.

Управляващата консервативна партия в Полша Право и правдивост разгласи, че страната няма желание да бърза в присъединението към Еврозоната.

Нейните представители приканват останалите политически партии в страната да подпишат обща декларация, съгласно която Полша ще одобри еврото единствено когато доближи икономическото развиване на Западна Европа, оповестява уеб сайтът Emerging Europe.

" Надявам се, че тази декларация ще покаже зрелостта на полската политическа класа. Става дума за интереса на нашата страна ", показва водачът на партията Ярослав Качински.

По-рано този месец той съобщи: " Ние споделяме " не " на еврото, споделяме " не " на европейските цени ".

" Договорът за участие в Европейския съюз не дефинира датата за приемане на еврото. Някой ден ще се присъединим, само че единствено когато равнището на благосъстоянието се приближи до равнището в Германия ", разяснява още през предходната седмица Качински.

Припомняме, че през юли предходната година България подаде нужните документи в Европейската централна банка и Европейската комисия за така наречен определяне на тясно съдействие с ЕЦБ. Преди влизането в механизма ERM II обаче страната ще би трябвало да стане част от Европейския банков съюз.

Това обаче се предхожда от инспекция на шест български банки, която ще бъде осъществена от ЕЦБ. Наблюдавани ще бъдат " УниКредит Булбанк ", Банка ДСК, ОББ, " Първа капиталова банка ", " Централна кооперативна банка " и " Инвестбанк ". Резултатите от прегледа на качеството на активите им и стрес тестванията ще станат ясни през лятото.

Румъния от своя страна преди време показа няколко сюжета в тази посока, съгласно които страната ще боже да размени леята с евро в идващите сред шест и осем години.

Хърватия от своя страна също се готви да направи първите стъпки към влизането си в Еврозоната. През февруари от централната банка там оповестиха, че до юли месец би трябвало да бъде изпратено писмо за желанието на страната да се причисли към механизма ERM II. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР