На фона на песимизма в последните месеци по отношение на

...
На фона на песимизма в последните месеци по отношение на
Коментари Харесай

Обрат в преговорите за Брекзит, Юнкер и Туск вече са оптимисти


На фона на скептицизма в последните месеци във връзка с договорката сред Европейски Съюз и Англия за Брекзит през днешния ден от Брюксел пристигнаха сигнали за позитивно развиване на обстановката. Докато до напълно скоро се говореше интензивно за „ развода “ сред Англия и Европейски Съюз без контракт, в този момент Юнкер и Туск внезапно оповестиха оптимистични упования.

Шансовете за договорка по Брекзит набъбнаха през последните дни. Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, след траялите със седмици опасения, че Англия може да напусне Европейски Съюз без съглашение. По-малко от две седмици преди решаващата среща на високо ниво в Брюксел, определяна от мнозина като „ моментът на истината “ за договарянията по Брекзит, Юнкер направи оптимистична оценка на възможностите за договорка, съобщи БГНЕС.

Промяната в тона идва единствено два дни, откакто ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск ясно и изрично предизвести Лондон, че времето да се подписа съглашение изтича, в случай че Англия желае да напусне евроблока в края на март следващата година. Крайните периоди в договарянията с Европейски Съюз са извънредно разтегливо разбиране, като Юнкер съобщи пред австрийски медии, че в случай че не бъде реализирано съглашение на форума на 17 и 18 октомври, то договорка може да бъде контрактувана и през ноември.

„ Имам причина да имам вяра, че е капацитетът за доближаване на позициите сред двете страни в разногласието се е нараснал през последните дни “, съобщи Юнкер. „ Не е допустимо обаче да се предвижда дали ще можем да приключим напълно договарянията през октомври. Ако това не стане, то ще създадем това през ноември “, добави той.

Британският министър председател Тереза Мей е поканена да изложи позицията си пред 27-те страни членки на Европейски Съюз на работната вечеря на европейските водачи на 17 октомври. Това ще й даде опция да убеди своите сътрудници, че решение може да бъде реализирано по противоречивите точки от проточилите се договаряния от съглашението за английското овакантяване на Европейски Съюз. Дипломати предложиха водачите да обсъдят през нощта и да одобрят рамките на съглашението до момента в който към момента са в Брюксел за срещата на високо ниво на 18 октомври. На годишната конференция на Консервативната партия през миналата седмица Тереза Мей прикани съпартийците си, които са много очевидно разграничени по въпроса за Брекзит, да се обединят и да я поддържат при договарянията с Брюксел, които по думите й са „ най-тежката фаза “ от приключването на договорката.

Според Юнкер Европейски Съюз е твърдо решен да реализира съглашение, с цел да избегне сюжет, при който Лондон излиза от Европейски Съюз без ясна договорка, което съгласно анализатори ще хвърли в безпорядък и двете страни. „ Вярвам, че би трябвало да се дистанцираме от сюжета без договорка “, съобщи някогашният министър председател на Люксембург. “Все още не сме достигнали до този стадий. Но нашата воля да реализираме взаимно съгласие с английското държавно управление е несломима “, безапелационен бе той.

Паралелно с това оптимизъм стартира да се чува и от Туск. Възможно е да се реализира договорка с Англия за напускането на Европейски Съюз до края на годината, съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от Ройтрес, съобщи БНР. В коридорите на конференция в полския град Краков Туск е отбелязал, че ще бъде изработен опит за договорка през октомври и че има късмет съглашение да бъде подписано до края на 2018 г. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР