На фона на опитите в последната година университетската мрежа да

...
На фона на опитите в последната година университетската мрежа да
Коментари Харесай

Още един вуз ще има в Бургас - СУ ще обучава по музика и религия

На фона на опитите в последната година университетската мрежа да се окрупни, или най-малко да се пресече роенето на нови вузове и филиали в страната, просветното министерство предлага извънредно загадъчен план, свързан точно с разкриването на нов филиал - на Софийския университет в Бургас. Странното е, че в него СУ счита да образова студенти единствено в две посоки - вяра и теология и музикално и танцово изкуство, като особено второто се явява прекомерно неспецифично за университета.

Идеята на СУ, утвърдена позитивно от Националната организация за оценяване и акредитация, е филиалът в Бургас да предлага образование по две професионални посоки - вяра и теология и музикално и танцово изкуство. По-конкретно, специалностите от първото направление са " църковен мениджмънт "  и " християнско поклонничество " (магистър, задочно), а от второто - " музикални медийни технологии и тонрежисура "  (бакалавър, редовно), " аудио-визуален дизайн "  и " кино и театрална музика "  (магистър, редовно). Предвидено е образованието да се прави от 20 преподаватели на главен трудов контракт в университета, ще бъдат назначени и още 10. Впоследствие, според от потребностите, може да бъдат оповестени състезания за повече преподаватели.

Филиалът ща се ръководи от шеф и зам.-директор. Община Бургас ще предостави кабинети и зали в новопостроена постройка на конгресния център в града. За образованието по вяра е обезпечена социално-битова среда в Енорийските културно-просветни центрове при храмовете " Св. Иван Рилски "  и " Св. Атанасий ", а за това по музикално и танцово изкуство - студия в реновирания Културен център на Бургас. Осигурени са и общежития за студентите в здания, предоставени на У-т " Асен Златаров " - Бургас.

Определеният от НАОА потенциал на филиала е в границите на одобрения потенциал на професионалните посоки на СУ - общо 40 студенти по специалностите от музикалното направление и 50 студенти по специалностите в направление религия. 

Защо тъкмо вяра и музика

От претекстовете към плана разбираме, че разкриването на нов филиал съответства на задачата и стратегическата цел на СУ,  " избрани от традицията и смисъла му като водеща институция за обучение от типичен вид, подготвяща експерти за другите обществени и културни сфери на публичния живот ". А също и - че Бургас и районът имат сериозна социална нужда от фрагменти за " туристическия и културен бизнес в комбиниране с духовна култура и мениджмънт в региона на поклонническия туризъм ", както и, че филиалът ще " способства за общественото и културно развиване на Бургас и района, ще обезпечи редица преимущества на един от най-динамично разрастващите се български градове със забележителен приръст на младите поданици ".

От всичко това не излиза наяве какви са изискванията за нравствен туризъм в Бургас, заради които той се нуждае от туристически фрагменти в тази област. И в случай че във връзка с образованието по религия СУ има опит - той има най-висока оценка в това направление и обучава най-вече студенти по него - 240 души през 2021 година (за съпоставяне в другите три вуза, преподаващи вяра - Великотърновски, Пловдивски и Шуменски у-т, студентите са надлежно едвам 78, 50 и 43 души), то в региона на музикалното и танцово изкуство СУ не може да се съпоставя с останалите, изключително с Музикалната академия, която е водач в това направление у нас.

В рейтинговата система за м.г. СУ лиспва въобще в класацията на вузовете, предлагащи музикално и танцово изкуство заради липса на задоволително данни, които да разрешават класирането му. Освен това Софийският университет има минимум студенти в това направление - едвам 55 души - от всички останали висши учебни заведения - 6 на брой, които образоват в него. В НМА се образоват 975 студенти в региона на музикалното и танцвото изкуство, в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив - 375 студенти и така нататък

Прави усещане, че в предварителната оценка на влияние на плана написа, че направленията вяра и музикално и танцово изкуство в СУ, по които ще се образоват студентите във филиала му в Бургас, имат годна програмна акредитация надлежно до 31 март 2022 година и 13 декември 2022 година Не е ясно по какъв начин в случай, че акредитацията по вяра е изтекла, въобще се предлага разкриване на филиал с образование по това направление. 

В-к " Сега ” зададе въпроси на МОН, НАОА и СУ по отношение на смисъла от филиал на университета в Бургас по въпросните специалности. Очакваме отговорите им.

Заради мощно разрасналата се университетска мрежа преди 2 година бе натрапен мораториум върху разкриването на нови вузове и филиали към тях. Той бе сменен през 2021 година с Пътна карта на висшето обучение, която споделя къде и какви посоки, специалности или филиали могат да се разкриват. Според нея нови филиали могат да разкриват само висши училища от група А - с висока степен на реализация на приключилите и висока степен на търсене на висше обучение, когато по едно и също време са изпълнени три условия: обучение по съответното направление не се предлага от друго държавно висше училище в съответния район, или в случай че се предлага, то студентите в него на национално равнище са над 70% от избрания от НАОА капацитет; има стимулирано мнение от отрасловото министерство за нуждата от увеличение на броя на обучаваните студенти по съответното направление в съответния район посредством основаване на нова структура; има позитивно мнение от МОН в осъществената предварителна оценка на въздействието върху степента на сходство на профилната и териториална конструкция на висшето обучение със социално-икономическото развиване и потребностите на пазара на труда.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР