На фона на огромната критика от страна на обществото, Facebook

...
На фона на огромната критика от страна на обществото, Facebook
Коментари Харесай

Ръководството за модераторите на Facebook: над 1400 страници и много грешки

На фона на голямата рецензия от страна на обществото, Фейсбук е заставен да взема ограничения. Но това напълно не е елементарно, както наподобява на пръв взор. Медиите разгласиха управлението за модераторите на Фейсбук. Оказа се, че това са над 1400 страници с указания, в които е прекомерно мъчно да се вникне, написа авторитетния NY Times.

Днес и политиците, и публичните организации упрекват обществената мрежа в разпалване на ненавист и разпространение на дезинформация. За Фейсбук това е на първо място финансов проблем, тъй като тези обвинявания основават отрицателен декор и се отразяват прекомерно зле на курса на акциите и надлежно, на благосъстоянието на акционерите, а и на чиновниците в компанията.
 Тук се разказва, кои емоджита могат да бъдат обсъждани като опасност или използвани в подтекст, да разпалват ненавист
Фейсбук, който изкарва по $5 милиарда на тримесечие, няма по какъв начин да не показва, че се отнася съществено към битката с вредоносното наличие. Но по какъв начин могат да бъдат модерирани милиардите известия дневно, написани на над 100 езика, като по едно и също време с това потребителската база би трябвало да пораства, тъй като тя е фундамента на бизнеса? Решението на компанията е голяма верига от модератори, които следват лабиринт от PowerPoint слайдове, обясняващи кое е неразрешено и кое не.

„Всеки вторник, сутринта, няколко десетки чиновници на Фейсбук се събират на обща бизнес закуска, на която одобряват нови правила за управлението за модератори. Обсъжда се, какво ще бъде позволено да приказват двата милиарда консуматори на сайта“ – написа NY Times. „Решенията, взети на тези срещи се изпращат до над 7500-те модератора от целия свят„. Изданието заяви, че разполага с копие на тези указания, което съдържа над 1400 страници. Информацията я е дал един от чиновниците, комплициран и сърдит от непотребната модерация и прекомерно огромния брой неточности в управлението, както и кардиналните неточности, допускани от Фейсбук при модерирането.

Изучаването на тези документи в действителност разкри доста пропуски, предразсъдъци и очевидни неточности. Очевидно е, че инструкциите са разнообразни за другите страни и в следствие от това, разпалващите ненавист изявления могат в някои райони могат да процъфтяват, а в други – ненужно да се отстраняват.

Така да вземем за пример, наскоро модераторите са получили разпореждане да отстранен молбите за събиране на средства за потърпевшите от вулкана в Индонезия, тъй като един от уредниците на акцията е в черния лист на Фейсбук. В Индия на модераторите по простъпка са споделили да изтриват мненията, критикуващи религията. Екстремистка група в Мианмар в продължение на няколко месеца е проявявала интензивност заради неточност в документите на Фейсбук. Военният нарушител Ратко Младич е обозначен като емигрант и други сходни.
 Скрийншот от управлението за модератори
Според тази информация, фактическата модерация се реализира от външни компании. Те от своя страна употребяват най-вече неквалифицирани хора, доста от които работят в кол-центровете и са от вида, шеговито именуван „индийски съпорт“.

Твърде постоянно модераторите разчитат на Гугъл Translate. Но условията към тяхната продуктивност е такава, че те за няколко секунди би трябвало да си напомнят безчислените правила и да ги приложат към стотиците известия, които всеки ден се появяват на техните служебни компютри. Така да вземем за пример, би трябвало да се стремително да си напомнят с кое емоджи е неразрешено споменаването на джихад.
 Тук се коментират признаците за различаване на злобарите (hate speech).
Редица модератори споделят, че тези правила не са доста ефикасни, а от време на време са безсмислени. Но мениджмънтът на компанията смята, че няма различен метод.

Попадналият в пресата документ не наподобява на ясно управление. Той е формиран от десетки несвързани презентации на PowerPoint бюрократични заглавия от рода: „Западните балкани не обичат организациите и личностите“ или „Явното принуждение: стандарти и реализации„. Фейсбук удостовери, че документът е същински и файловете са предопределени за образование на модераторите, само че че това е остаряла версия. Но модераторите настояват, че тези файлове всекидневно се употребяват като справочни материали.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР