На фона на общ спад в продажбите се отличават категориите

...
На фона на общ спад в продажбите се отличават категориите
Коментари Харесай

Пазарът на компютри: упадъкът продължава

На фона на общ спад в продажбите се отличават категориите на геймърските компютри и таблетите-трансформъри, които са все по-търсени от корпоративните консуматори

Спад от 3,3% се чака на пазара за лични компютри тази година (източник: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на лични компютри от всички категории не престават да понижават. Тази година се чака на пазара да бъдат доставени 391,1 млн. броя машини – десктопи, ноутбуци, работни станции и таблети, което е с 3,3% по-малко по отношение на 2018 година, сочи прогноза на анализаторската компания IDC.

Въпреки растежа на продажбите в корпоративния бранш, като цяло районен съд пазарът се свива, регистрира отчетът. В идващите пет години – интервала 2019-2023 година – доставките на лични компютри ще понижават средногодишно с 1,2%, с цел да паднат до 372,6 млн. броя през 2023 година

На този декор таблетите-трансформъри – с клавиатури, които се смъкват и въртят, се обрисуват като категория в напредък. Доставките на сходни устройства ще се усилват с 4,6% на година и ще окажат мощно въздействие на корпоративния сегмент, защото производителите отделят все го-голямо въздействие на продуктите за бизнеса и образованието.

Очаква се възходящ интерес към устройствата с операционна система Chrome, така наречен хромбуци, които са насочени в огромна степен към бранша на образованието. Тласък в продажбите на хромбуци ще даде появяването на нови хибридни модели.
още по тематиката
Ще продължи обаче рецесията в сегмента на обичайните таблети без клавиатура. IDC чака средногодишен спад от 4,4% в продажбите на такива устройства. Търсенето им ще става от ден на ден сезонно, а мощната конкуренция в сегмента води до това, че производителите свиват наличието си в този сегмент или го напущат.

Прогнозата сочи, че доставките на обичайни компютри ще падат приблизително с 0,4% на година в интервала 2019-2023 година Недостигът на процесори, който стартира през втората половина на 2018 година, продължава и може да повлияе на продажбите на евтини компютри, отбелязва IDC.

Сегментът на геймърските районен съд, който сподели мощен напредък съвсем през цялата 2018 година, също се натъква на проблеми. Така да вземем за пример, нови машини се продават с остарели графични процесори, регистрира анализът.

В корпоративния районен съд сегмент доставките тази година ще намалеят, въпреки и с малко. IDC обаче усъвършенства прогнозата си за продажби на бизнес компютри на фона на прехода на фирмите към операционна система Windows 10, който би трябвало да приключи през 2019 година

Ноутбуците и мобилните работни станции, дружно с таблетите-трансформъри, ще заемат 53% от всички доставки на лични компютри в края на обсъждания интервал – през 2023 година, сочи още прогнозата на IDC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР