На фона на нестихващата пандемия и рекордния брой заразени с

...
На фона на нестихващата пандемия и рекордния брой заразени с
Коментари Харесай

Българи се върнаха от шопинг в Одрин и разказаха смайващи неща за мерките срещу К-19

На фона на нестихващата пандемия и рекордния брой инфектирани с COVID-19, Турция продължава да бъде привлекателен център за пазаруващи, осведоми

В частност Одрин, градът е цялостен с нашенци тръгнали на алъш – вериш. Петък, събота и неделя българската тирада доминира по молове и пазари.

Колите са претъпкани както с облекла, по този начин и с перилни препарати и хранителни артикули. Дали си заслужава? Oпределено, тъй като можеш да си купиш пуловер на Polo Sport за 20 лв. или сако на Pierre Cardin за 100 лв., И не, не са имитация, а продукти във фирмените магазини в огромните молове.


А страхът от болестта? Турция е една от най-засегнатите страни в света. Броят на инфектираните наближала половин милион. За последните 5 дни новите случаи варират сред 4 и 6 хилпди. И въпреки всичко Турция е една от страните, въвели най-строгите ограничения. Мерки, които всички съблюдават.

До преди дни единственият мотив човек да смъкна маската си е с цел да пуши. Това обаче към този момент е неразрешено. В южната ни съседка пушенето на публични места навън е в листата на епидемиологичните ограничения.

За носене на защитни средства се предизвестява още от границата. На Капитан Андреево, сред колите и бусовете, обикалят хора с папки и бележници. Всеки се пита какви са, само че се оказва, че това са чиновници на локалното РЗИ.

Те обикалят и молят пътуващите са си слагат маските. Да, в Турция носенето на защитни средства е наложително даже в колите.

През последният уикенд не малко българи се отдадоха на шопинг. Традиционно най-вече са колите с регистрационни номера от Южна България. Пловдивчани, посетили Одрин през последните почивни дни, споделят, че в случай че в България ограниченията са толкоз строги и се извършват на 100%, както в съседката ни, то до месец ще забравим за COVID-19.

Още с влизането на турска територия, пътуващите са посрещани от чиновници на гранична полиция. Превозното средство се дезинфекцира, а на касата за заплащане се дава гратис плик с маски и осведомителни брошури.

Дори на светофарната уредба е изписано да се слагат маските. Докато чакате на алено, оборудването приковава погледа ви и с надписа „ maske tak”.

Билбордове с апели за съблюдаване на ограничения следват автомагистралата до самия Одрин. Непосредствено след табелата за града, по фасади на здания, колони, билбордове и електронни табла, на три езика – български, турски и британски, се припомня на хората за отговорностите им.

Немислимо е шопинг фанатиците да прекрачат праговете на моловете и комерсиалните центрове без да преминат построени КПП-та. На пунктовете един по един, посетителите се тестват за температура и се дезинфекцират.


В търговски център Erasta, пазаруващите са посрещнати от всички входове от термо камера, както и скенер на багажа. След като се влезе в МОЛ-а, чиновници мерят наново температурата на всяко лице.

„ Няма значение дали си влезнал от централния вход или от тези към паркингите, температурата се мери наложително. Дори за 5 минути да напуснеш рамките на комерсиалния център, връщайки се още веднъж минаваш инспекция. По същият метод се действа и на другия мол - Margi Outlet. Там даже ти пръскат с препарат ръцете, якето и чантата.

Компромиси към момента се прави за пушенето навън. Дори турците не го съблюдават, само че го вършат скришно и единствено по един. Не се скупчват на групи към кошчетата. Дори в тоалетните се следи дали си с маска”, споделя пловдивчанин.

Той споделя още, че обработката на публичните места с дезинфектант е непрекъсната. С помпа мъж обикаля и впръсква препарат по дръжките на вратите, по пейките, даже и по самия под.

В магазините скупчване на хора няма. Всеки обект е заграден от чиновник, който поетапно пуска хората вътре. Преди това наложително се обработват ръцете с гел. Касите са отделени с плексигласово стъкло. И в Турция се прокламира за заплащане с карта.

„ По-либерално е в питателните магазини. Там не се мери температурата на пазаруващите. Интересното обаче е, че сред хората се движат цивилни чиновници.

При типа на хора без маска или свалена под носа, незабавно се прави забележка и даже може да се стигне до изпъждане от обекта. Маските в Турция костват по 4-5 лв. за кутия с 50 броя. Във всеки магазин и аптека може да се достави човек с защитно средство. Шлемовете са неразрешени. Може да се носи шлем единствено, в случай че под него е сложена маска”, описват още шопинг фанатиците.

Без да тормозят тъговците и клиентите, полиция броди по откритите пазари. Там, където има сергии и всеобщо скупчване на доста хора, униформени наблюдават за съблюдаване на ограниченията. Те не вършат компромис и глобяват наред.

В средата на ноември регионалният Лекарски съюз в Одрин изиска границата с България да бъде затворена. Причина за това бе внезапното нарастване на болните в региона. Според медиците причина за това е потокът от пазаруващи от България.

В последна сметка държавното управление не прибягна до крайната мярка, само че пък вкара спомагателни и още по строги правила. Въведен бе комендантски час – от 10:00 до 20:00 часа. През този диапазон нашенците могат да пазарят и свободно да се движат из Одрин.

Заведенията за публично хранене бяха затворени за гости. Последните могат да купуват храна, без изразходване на място. Ресторантите опаковат деликатесите в кутии, които с изключение на в колата или класическото „ на капака”, другаде не може да бъдат употребявани.

И макар многото ограничения, туристите не се отхвърлят от евтината дестинация. Продължават да се събират поръчки за проведени екскурзии или споделено пътешестване.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР