На фона на недостига на самолети за най-високопоставените представители на

...
На фона на недостига на самолети за най-високопоставените представители на
Коментари Харесай

Меркел скоро ще има самолет втора ръка и без много лукс

На фона на дефицита на самолети за най-високопоставените представители на немските управляващи, канцлерката Ангела Меркел ще получи собствен личен " Анги форс уан " - ремонтиран, втора употреба " Еърбъс А321 ", само че без редица от първокласните варианти, с които държавните самолети се прочуха, оповестява ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Дълго проточилото се образуване на новото немско федерално държавно управление сложи извънредно предизвикателство пред немските въоръжени сили: тяхната полетна подготвеност. Бундесверът, като част от който Луфтвафе (германските ВВС) дава отговор и за въздушния превоз на представителите на управляващите по света, едвам съумява да се оправи при ограничавания брой самолети, с които разполага, в изискванията на претрупан график на формалните лица.

Само външният министър Хайко Маас е пропътувал рекордните 118 000 км, че и повече, през първите си 100 дни на поста, което се равнява на три обиколки на земното кълбо.

След като най-сетне съумя да сформира държавно управление вследствие на 6-месечни пазарлъци, канцлерката Ангела Меркел трябваше да наваксва с пътувания до страни като Китай, Съединени американски щати, Русия и Канада (за срещата на Г-7).

Нови членове на държавното управление, като министрите на финансите Олаф Шолц и на стопанската система Петер Алтмайер, също направиха първите си визити зад граница, а министърката на защитата Урсула фон дер Лайен трябваше да посети немски войски, участващи във военни задачи в чужбина.

Луфтвафе разполага единствено с осем ВИП самолета, което значи, че с пътуванията си канцлерката и нейните министри запълват до краен лимит този потенциал. На Маас се наложи да пътува с постоянен полет до Ню Йорк за един от най-важните си годишни задължения - гласуването в Организация на обединените нации за избиране на Германия за променлив член на Съвета за сигурност.

Недостигът на ВИП самолети се усложнява и от обстоятелството, че канцлерката и президентът би трябвало да разполагат и с авариен аероплан при пътуванията си при положение на проблем с главния. През юни визитата на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Беларус бе забавено в последната минута поради щета на хидравликата на неговия аероплан. През декември 2015 година Меркел трябваше да се трансферира на военнотранспортен аероплан за визитата си в Индия, откакто в последния миг бяха открити повреди в формалния й аероплан.

Всички тези безпокойства за държавното управление обаче може би скоро ще останат в предишното. През последната година и половина компанията " Луфтханза механик ", която се занимава с поддръжката и модификацията на авиопарка на немската самолетна компания, работи върху преоборудването на един " Еърбъс А321 ", който ще се причисли към държавния авиоотряд. Очаква се самолетът да бъде предаден на въоръжените сили през септември и да стане формалният аероплан на немската канцлерка Ангела Меркел, заради което към този момент го назовават " Анги форс уан " (б. прев.: игра на думи с названието на формалния аероплан на президента на САЩ).

В момента текат финалните му тествания, преди да бъде публично утвърден през последната седмица на август. Самолетът е част от авиопарка на " Луфтханза " от 2000 година и носеше името на немския град Нойщат ан дер Вайнщрасе. Логото на " Луфтханза " ще бъде заменено с немското знаме и с надпис " Федерална република Германия ", само че това ще стане в последния миг преди предаването му.

Защо държавното управление избра аероплан " втора употреба "?

" Беше по-евтин и, затова, по-приемлив за джобовете на данъкоплатците ", споделя Капитан Дитер Бракониер, който дава отговор за Отдела за съоръжение, осведомителни технологии и приложимост в Бундесвера. Точният размер на разноските не е прочут, само че се допуска, че преоборудването на самолета е коствало стотици милиони евро.

" Този аероплан е бил определен, тъй като е бил доста добре поддържан, - декларира Харалд Прис, управител по планове в " Луфтханза ". - Това е като при колите - възрастта не е от голяма важност, значимо е по какъв начин са били поддържани. "

Експертите на " Луфтханза механик " са обновили и модернизирали изцяло този " Еърбъс ", повишили са товароподемността му с 4 тона и са трансформирали напълно интериора. Според Прис са направени общо 180 модификации, което изяснява за какво преустройството на самолета е лишило толкоз доста време.

Базираната в Хамбург " Луфтханза механик " по принцип не се занимава с държавни самолети, само че този случай не бе изключително предизвикателство за нея. Компанията има опит от предишното с ВИП самолети за богати предприемачи. За " Луфтханза " в Хамбург в тази сфера работят 1000 души и още 450 на други места.

Новият държавен аероплан може да вози до 84 пасажери, 14 от които в предната ВИП зона, където Меркел или други основни министри ще сядат с най-близките си сътрудници. Останалите 70 места са непокътнати за членове на делегациите, чиновници от защитата, публицисти и други посетители.

За разлика от нормалните първокласни държавни самолети, този А321 на Меркел очевидно няма да разполага с доста екстри. Местата в зоната за делегации, да вземем за пример, ще бъдат същите като тези в Икономична премиум класа на пътническите самолетни компании. На борда няма да има душ.

Предполага се, че самолетът ще има обхват на хвърчене от към 5000 км и ще може да се употребява за къси полети в Европа и за полети на междинни дистанции до райони като Северна Америка.

Канцлерският аероплан, дружно с другите държавни самолети, правят приблизително 2500 полета годишно. С цел отбрана на най-високопоставените държавни ръководители военните са конфигурирали в самолета доста военно съоръжение, системи за защита и най-новите информационни устройства, детайлностите за които остават загадка.

Очаква се самолетът да стартира държавни полети от ноември. Има предложение той да бъде кръстен на името на някогашния немски външен министър Ханс-Дитрих Геншер, който кръстосваше света надлъж и нашир по време на 18-те си години на този пост. Засега не е доказано дали това предложение ще бъде признато.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР