На фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Техеран държавният

...
На фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Техеран държавният
Коментари Харесай

Тръмп заговори за разширяване на НАТО в Близкия изток

На фона на възходящото напрежение сред Вашингтон и Техеран президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи приемането на страните от Близкия изток в редиците на НАТО. Това оповестява американското издание Politico, представено от Агенция " Фокус ".
Тръмп насочи предлагането в същия ден, в който прикани Алиансът да взе участие по-активно в делата в Близкия Изток. На събитие в Белия дом американският президент приказва за скорошния си телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който – според думите му, бил „ очарован “ възможното разширение на организацията в посока Близкия изток.
„ Мисля, че НАТО би трябвало да се разшири и би трябвало да включим Близкия изток. Разбира се ", съобщи президентът пред публицисти, като акцентира, че Северноатлантическият алианс би трябвало да размени САЩ в този район, „ тъй като той е интернационален проблем ".
„ Можем да се върнем вкъщи или да се върнем вкъщи и да използваме НАТО “, продължи президентът, представяйки тази стъпка като отплата за водещата роля на Вашингтон в унищожаването на халифата на „ Ислямска страна “. „ Това е интернационален въпрос. Победихме „ Ислямска страна “. Направихме страхотна услуга на Европа ".
„ Затова споделих, че НАТО би трябвало да се разшири “, добави Тръмп по-късно, като още веднъж се оплаква, че други членове на Алианса не поставят задоволително старания за повишението на разноските си за защита. „ Ще помогнем. Но в този момент цялата тежест пада върху нас, това е незаслужено ".
През уикенда НАТО разгласи краткотрайно преустановяване на задачата в Ирак, ориентирана към образованието на войски за битка с „ Ислямска страна “. Решението бе взето след американските удари с дрон, при които бе премахнат иранският военачалник Касем Сюлеймани.
САЩ определиха ударите като защитна мярка, ориентирана към унищожаване на неопределената „ непосредствена опасност “ от Иран. Техеран удари две американски бази в Ирак. След това Тръмп се опита да отслаби степента на напрежение, като съобщи, че възнамерява да изиска от НАТО „ да взе участие по-активно в процеса в Близкия изток “.
По-късно той приказва със Столтенберг и акцентира, че „ НАТО би трябвало по-активно да предотвратява споровете и да подсигурява мира в Близкия изток “, обявиха от Белият дом.
Столтенберг и Тръмп „ заключиха, че НАТО може да даде по-голям принос за районната непоклатимост и за битката с интернационалния тероризъм. Те също се договориха за директни контакти по тези въпроси ".
В четвъртък Столтенберг организира диалог с държавния секретар Майк Помпео по отношение на вероятното разширение. Държавният департамент издаде декларация, съвсем буквално повтаряща прессъобщението на НАТО за диалога от сряда.
Помпео и Столтенберг „ взаимно осъдиха дестабилизиращото принуждение на Иран и потвърдиха решимостта си да продължат да се борят с интернационалния тероризъм “, съобщи представителят на държавния департамент на САЩ Морган Ортагус. Според нея в тази битка ще вземат участие задачите на НАТО в Ирак и Афганистан, чиято цел е да се предотврати възраждането на „ Ислямска страна “.
Президентът не изясни кои страни от Близкия изток желае да предложения в НАТО, основан по време на Студената война, основно за да се противодейства на съветската експанзия. Броят на членовете на НАТО се е нараснал от първичните 12 на 29 и този блок се състои напълно от северноамерикански и европейски страни плюс Турция, която отчасти се намира в Азия.
„ Международният цвят е добър “, съобщи Тръмп, като означи, че някои членове на НАТО не са спрели да вземат участие в иранската нуклеарна договорка през 2015 година, от която САЩ се отдръпнаха през 2018 година Техеран съобщи тази седмица, че след убийството на Сюлеймани той отхвърля отговорностите си по този пакт.
* Превод: Агенция " Фокус ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР