На фона на нарастващата загриженост за ситуацията в Украйна гръцкият

...
На фона на нарастващата загриженост за ситуацията в Украйна гръцкият
Коментари Харесай

Ердоган посреща Мицотакис в неделя

На фона на възходящата угриженост за обстановката в Украйна гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул тази неделя и ще обядва в президентската му резиденция, написа електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Мицотакис ще бъде в Истанбул, с цел да означи празника Тържество на Православието във Вселенската патриаршия.

Поканата на турския президент има изключително значение, защото самият Ердоган преди две години, по време на мигрантската рецесия в региона на Еврос (Марица), съобщи, че не желае да седи на една маса с гръцкия министър председател.

От няколко дни гръцки източници настояват, че поради войната в Украйна и последствията от нея изискванията изискват среща сред двете страни. Мицотакис също обществено изрази желанието си да беседва с Ердоган.

Разбирането в Атина е, че съветската инвазия в Украйна е повлияла на агресивното отношение на Турция, която видя, че Западът няма да отговори безучастно на сходни крещящи нарушавания на интернационалното право.

Правителствени източници споделиха на в. Катимерини, че съществена цел на визитата е " да се спре ревизионистката изразителност на Турция и настояванията към Гърция да демилитаризира своите острови ".

Междувременно, говорейки преди срещата в неделя, представителят на ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Омер Челик сподели в понеделник, че има уголемен лист с въпроси, които би трябвало да бъдат прегледани с Гърция.

Въпреки, че разговорът сред Турция и Гърция продължава на равнище на така наречен проучвателни диалози, които се водят на ниско дипломатическо равнище, проблемите сред двете страни остават неразрешени.

Анкара упреква Атина в " максималистични искания " към шелфа в Егейско море и Източното Средиземноморие, тйъ като съгласно Турция " дребните островчета не могат да имат своя ИИЗ ". Освен това още веднъж съгласно Турция Гърция е милитиризирала островите в Източно Егейско море, които са на няколко благи от турските крайбрежия, а съгласно Договора от Лозана Атина е поела ангажимент тези острови да останат демилитаризирани.

Гърция от своя страна упреква Турция, че употребява мигрантите като оръжие и организира изследвания за въглеводороди във води, които Гърция смята за своя ИИЗ.

Атина се пробва да оказва напън върху Анкара, като се стреми да контракти европейски наказания поради тези дейности на Турция, само че към този момент в Европейски Съюз няма единение по гръцкото искане, подкрепяно от Кипър и други европейски страни, в това число Франция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР