На фона на напрежението в Черно море руският външен министър

...
На фона на напрежението в Черно море руският външен министър
Коментари Харесай

Има ли планове за нови черноморски бази на НАТО в България и Румъния?

На фона на напрежението в Черно море съветският външен министър Сергей Лавров продължава със спекулациите, че се приготвя строителството на нови военноморски бази на НАТО в България и Румъния.

Лавров разяснява, че “в връзките с НАТО сме привикнали от доста години да се приготвяме за всевъзможни провокации “.

По думите му построяването на американски военноморски бази в Румъния и България ще наруши подписания през 1997г. Основополагащ акт Русия - НАТО.

" Сега към този момент става дума за заинтересоваността на Съединените щати от основаването на военноморски база в Румъния и България като за нещо, което се подразбира от единствено себе си. Това е директно нарушаване на документ, който беше подписан и който всички превъзнасяха като пример освен за спокойно взаимно битие, само че и за основаване на партньорство сред Руската федерация и Северноатлантическия алианс ", сподели Лавров, представен от БНР.

Според Лавров ученията на НАТО в Черно море целят усилване на политиката на въздържане на Русия.

Миналата седмица началникът на защитата на българската войска адмирал Емил Ефтимов отхвърли пред БНР да има проекти за строителството на нови бази.

“Най-отговорно мога да кажа, че не съм чул за проекти за строителство и развиване на военноморски бази в Черно море. Ако би трябвало да приказваме за бази, би трябвало да говорима за обновяването на нашите бази, защото инфраструктурата е от 50-те и 60-те години на предишния век “, сподели адмирал Ефтимов.

Той заяви, че не престават и договарянията България да закупи две подводници втора употреба.

На този декор държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и румънският външен министър Богдан Ауреску на среща във Вашингтон се договориха за съдействие за гарантиране на сигурността в района и противопоставяне на съветската експанзия.

“Държавният секретар похвали Румъния като правилен съдружник в НАТО, те се съгласиха да си сътрудничат по въпросите на сигурността в Черно море, както и в светлината на съветската експанзия против Украйна и други от източния фланг на НАТО “, заяви Държавният департамент в изказване, оповестено след консултациите.

Освен това страните разискаха стратегическото партньорство сред Вашингтон и Букурещ за “укрепване на връзките в региона на защитата и енергетиката, противопоставяне на общите закани и провокации и потвърдиха желанието си да засилят енергийната сигурност на Европа “.

Русия реагира остро на наличието на американски военни кораби в Черно море напоследък.

Руският Черноморски наблюдава дейностите на кораба " Маунт Уитни " от военноморските сили на Съединени американски щати, който влезе преди няколко дни в Черно море.

По-рано Шести флот на Съединени американски щати осведоми, че флагманският транспортен съд " Маунт Уитни " се насочва към Черно море за взаимни интервенции със съдружници и сътрудници на НАТО от района.

Освен това, съветските военни наблюдават дейностите на разрушителя " Портър " от Военноморски сили на Съединени американски щати, носещ управляеми ракети, който влезе в Черно море на 30 октомври - също за присъединяване в взаимни интервенции с НАТО.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР