На фона на напредъка на преговорите за възобновяване на ядрената

...
На фона на напредъка на преговорите за възобновяване на ядрената
Коментари Харесай

Иран в готовност да свали световните цени на петрола

На фона на напредъка на договарянията за обновяване на " нуклеарната договорка ", Иран натрупа обилни ресурси от нефт и е подготвен бързо да ги пусне на пазара, написа Bloomberg като се базира на данни от компанията Kpler.

В момента има 93 милиона барела нефт в танкери единствено в Персийския залив (Vortex пресмята, че запасите са по-скромни - 60-70 милиона барела), а още малко се съхраняват в наземни резервоари. Ако глобите бъдат отстранени, ще отнеме известно време за решение на проблеми със застраховки и условия на моментно положение на спот-пазара, по този начин и за незабавни продажби, след което купувачите ще могат да получат суровините.

Такъв размер самичък по себе си може сензитивно да смъкна цените на петрола, защото е в положение да компенсира дефицита му, а също така връщането на Иран на международния пазар ще задържи и придвижването им нагоре в бъдеще.

След като Съединени американски щати се отдръпнаха от съглашението за надзор върху нуклеарната промишленост на Иран, Ислямската република доставяше към милион барела дневно. Единственият постоянен покупател беше Китай, който съумя да заобикаля рестриктивните мерки. При решаването на този проблем страната може да усили доставките няколко пъти, което ще се отрази на пазара.

Ръстът на цените на петрола през последните месеци се крепи и на  очакванията за петролно ембарго на Европейски Съюз върху съветския нефт, което ще влезе в действие през зимата, както и приключването през октомври на продажбите на първични материали от стратегическия запас на Съединени американски щати. Интензивността на договарянията с Иран оказва напън върху цените. В същото време изпълнителният шеф на пробиващата на пазара компания Canary Дан Еберхарт не изключва, че Саудитска Арабия може да понижи доставките си, с цел да поддържа високите цени. Според него президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се опитал да убеди кралството да усили производството, само че то пренебрегнало настояванията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР