На фона на намаляващите случаи на коронавирус, едно ново проучване

...
На фона на намаляващите случаи на коронавирус, едно ново проучване
Коментари Харесай

Проучване: Половин милиард души по света страдат от диабет

На фона на намаляващите случаи на ковид, едно ново изследване сигнализира, че друга сериозна здравна опасност от ден на ден обгръща света. Изследователи откриват, че съвсем половин милиард души в международен мащаб имат, макар че доста от тях не знаят за това. Броят на случаите се е нараснал повече от 4 пъти от 1980 година насам, когато към 108 млн. живееха с тази болест, написа.
Проучването също по този начин сподели, че единствено един на всеки 10 получава нужното равнище от грижи, с цел да направи живота си по-здравословен, по-дълъг и по-продуктивен. Въпреки че откривателите споделят, че диабетът по-често се среща в заможните страни в предишното, в този момент е по-вероятно той да засегне бедните народи в Африка, Америка и Югоизточна Азия.
 Ще можем ли скоро да лекуваме диабет и затлъстяване? Тези изследвания вдъхват оптимизъм: Ще можем ли скоро да лекуваме диабет и затлъстяване? Тези изследвания вдъхват оптимизъм:
Глюкозависимият инсулинотропен полипептид (GIP) и глюкагоноподобният пептид-1 (GLP-1) се образуват в храносмилателния тракт и играят це...
" Диабетът продължава да експлодира на всички места, във всяка една страна и 80% от хората с него живеят в страните с ниски и междинни приходи “, споделя водещият създател доктор Дейвид Флуд от Университета в Мичиган. Той припомня, че неспособността да се управлява равнището на кръвната захар може да има опустошителни последици за здравето. Диабетът утроява риска от инфаркт и оставя за хората 20 пъти по-голям риск да се подложат на ампутация на крайници. Освен това той може да докара до инсулт, бъбречна непълнота, слепота, увреждане на нервите и затруднения по време на бременност. „ Можем да предотвратим тези затруднения с цялостното лекуване на диабета и би трябвало да се уверим, че хората по целия свят имат достъп до това лекуване “, изяснява доктор Флод.
Диабетът е възходящ проблем в развиващия се свят. Около 9 на всеки 10 пациенти имат диабет вид 2, който може да е резултат от нездравословния метод на живот. Талиите в света нарастват и всеки трети към този момент се записва като човек с наднормено тегло, а с него пораства и броят на случаите на диабет. Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати пресмята, че сега над 34 млн. американци живеят с диабет, като 90% от тях имат диабет вид 2. Последното изследване, оповестено в списанието Lancet, сплотява данните за 680 000 души на възраст сред 25 и 64 години в 55 страни с ниски и междинни приходи. Изследователите откриват, че над 37 000 имат диабет, само че повече от половината в никакъв случай не са получили публична диагноза за това. Кръвните проби разкриват основен биомаркер на нараснала захар при тези пациенти.
Авторите на проучването прибавят, че едни евтини медикаменти, които понижават глюкозата, кръвното налягане и холестерола, могат да се оправят с възходящата рецесия. Консултациите за подобаваща диета, извършения и понижаване на тежестта също може да помогне за понижаване на рисковете от незадоволително лекувания диабет. Проучването също по този начин разпознава огромни пропуски в съответни области. По-малко от един на всеки двама пациенти с това заболяване приема медикаменти за понижаването на кръвната захар или за намаление на кръвното налягане. Освен това единствено един от 16 индивида употребява медикаменти за намаление на холестерола. Екипът прибавя, че по-малко от една трета имат достъп до препоръките за диетата и упражненията, които могат да предизвикват към здравословните привички.
Пациентите в по-бедните народи са изправени пред доста трудности. Сред тези, които са получили диагнозата диабет, 85% одобряват медикаменти за намаление на кръвната захар, а 57% одобряват медикаменти за кръвното налягане. Но единствено 9% одобряват нещо, с цел да управляват своя холестерол. Освен това по-голямата част от пациентите с диабет са получили съвещания за диетата, за упражненията и за тежестта. Като цяло, доктор Флуд споделя, че по-малко от всеки пети " получава цялостния пакет от грижи, учредени на доказателства “.
 Силни билки, помагащи при диабет Силни билки, помагащи при диабет
Билките оферират безвредно и дейно решение за допълнение лекуването на диабет вид 2. Ефектът от тях настава по-бавно, в сравнение с при...
Моделът на проучването е ревизирал още и икономическите и демографските данни за тези страни и разкрива, че колкото по-бедни са хората в тези народи, толкоз по-голям става казусът с диабета. Нациите в Океания имат най-високо разпространяване на диабет, както диагностициран, по този начин и недиагностициран, само че и най-ниските равнища на грижите, свързани с диабета. Изследователите откриват и някои изключения, като Коста Рика, откакто латиноамериканските и карибските райони бяха сложени на второ място след Океания по разпространяване на диабета, само че пък имат доста по-високи равнища на грижите.
Екипът открива още, че дамите, по-богатите хора, възрастните хора и затлъстелите са по-склонни да получават качествено лекуване. Въпреки това, диабетът при хората с обикновено тегло не е извънредно в страните с ниски и междинни приходи. Д-р Флуд приканва за повече фокусиране върху тези хора. " Фактът, че медикаментите, свързани с диабета, се оферират на доста ниска цена и хората могат да понижат своя риск посредством промени в метода си на живот, значи че междинните разноски за това лекуване не би трябвало да бъдат съществена преграда. Всъщност изследванията демонстрират, че медикаментите са стопански ефикасни, което значи, че разноските за тяхната ранна и поредна приложимост няма да са по-големи от тези при другите типове грижи, които ще бъдат направени по-късно “, безапелационен е доктор Флуд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР