На фона на нахлуването на Русия в Украйна финландските власти

...
На фона на нахлуването на Русия в Украйна финландските власти
Коментари Харесай

Финландия увеличава бюджета си за отбрана

На фона на нахлуването на Русия в Украйна финландските управляващи оповестиха нарастване на бюджета за защита на страната за идващите четири години на обща стойност 2,2 милиарда евро.

Парите ще бъдат изразходвани за образование на стотици професионални военни, подсилване на границите и закупуване на оръжия, в това число ракети и други муниции.

Руско-финландската граница е дълга към 1340 км, а войната в Украйна ускори полемиките за възможното присъединение на страната към НАТО. Генералният секретар на НАТО Столтенберг към този момент съобщи, че Алиансът дружно с Швеция.

През миналия уикенд финландският министър-председател Санна Марин съобщи, че нахлуването в Украйна принуждава финландците " съществено да обмислят личната си позиция и метод към салдото на силите " и че би трябвало незабавно - преди края на пролетта - да се вземе премислено решение по въпроса.
 Финландия купува американски изтребители Ф-35
Финландия купува американски изтребители Ф-35

Правителство съобщи, че решението е част от дълготрайните проекти за усилване отбранат

Финландският министър на защитата Тимо Кивинен към този момент съобщи, че парите за преквалификация и рационализация на армията на страната ще бъдат отпуснати допустимо най-скоро.

Той съобщи, че войната в Украйна е посочила нуждата от бърза реакция при евентуални закани, тъй че дебатът за участието на страната в НАТО не трябва да въздейства на готовността на финландските войски.

Проучване на публичното мнение, извършено във Финландия през март, сподели, че към 62% от финландците поддържат участието на страната в Северноатлантическия алианс. Преди войната в Украйна множеството финландци бяха срещу присъединението към НАТО.
 Финландският президент: Финландия може да реши да се причисли към НАТО
Финландският президент: Финландия може да реши да се причисли към НАТО

С оглед на съветското навлизане в Украйна...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР