На фона на люти караници за финансирането и критериите Националното

...
На фона на люти караници за финансирането и критериите Националното
Коментари Харесай

Живеещите в панелки не искат да плащат по 5 000 лв. за саниране

На фона на люти кавги за финансирането и критериите Националното съдружие на общините (НСОБР) излезе с предложение всички жилищни здания в България да бъдат санирани в период от 10 години по ясна стратегия.

Освен това от сдружението упорстват да се намерят пари за всички блокове, които не са били класирани в преди малко завършилата процедура за саниране със 100% обществени средства и са останали с листата на запасите. Става дума за към 2200 здания с планови оферти на стойност близо 2.7 милиарда лева, които дават отговор на всички критерии, само че са събрали по-малко точки от класираните 756. Според НСОРБ те би трябвало да бъдат подсигурени с нова стратегия и оздравени в период от 3 години, писа в. " Сега ".

Тези щения са много смели, тъй като милиардите не се търкалят по земята, а представителите на местите управляващи не подсказват по какъв начин да бъдат открити парите. Един от разновидностите е жителите на панелните блокове също да се включат във финансирането. Но откакто години наред държавните управления на Бойко Борисов взимаха бюджетни милиарди от налозите на всички жители, с цел да ги раздават за " гратис " саниране, в този момент хората не желаят да бъркат в джобовете си - желаят и на тях да им е 100% гратис.

В момента тече ново набиране на планове за енергийно възобновяване - само че към този момент с 20% финансово присъединяване на живеещите в блока, като 256 млн. са обезпечени по Плана за възобновяване и резистентност. Но се обрисува неуспех, тъй като претенденти съвсем няма. Министерството на районното развиване удължи периода за подаване на оферти и все пак искащите са единствено 56 с плана за скромните 58 млн. лв..

" Самоучастието " се оказва проблем, тъй като става дума  за значително пари. Както призна самият министър Андрей Цеков, в случай че съдим по изпълняваните и утвърдени до момента планове, междинната сума за енергийно саниране на блок е 1.5 млн. лв., което значи по 5000 лв. на апартамент при схемата с 80% обществено и 20% лично финансиране.

Кметове считат, че страната би трябвало да продължи да намира милиарди за изцяло " гратис " саниране.  " Само с европейско финансиране няма да стане. Има задоволително благоприятни условия през държавния бюджет да се акумулират средства. ", разяснява през БНР кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Странно изявление, в случай че за поредна година държавният бюджет е с недостиг, т.е. разноските са повече от приходите. 

Отделна тематика е, че при 100% обезпечено извън финансиране никой не се интересува действителни ли са сметките или са надути. Ако съседите вземат участие със лични средства в санирането, ще държат да не се завишават цените на материалите и на осъществените действия.

Павел Миланов, началник на Асоциацията за контролиране на връзките в етажната благосъстоятелност, дава образец за хабене на пари. За жилищата, които към този момент имат заменена дограма от висок клас, би следвало тя да се резервира и да се осъществя спестовност. Вместо това при " безплатното саниране " всичко се смъква и се прави отначало.

" Когато се наливат обществени средства - от европейския и от българския бюджет, за реализиране на енергийна успеваемост, след това би трябвало да се откри дали заложените резултати са реализирани. Ако няма сходство сред заложеното в плана и изпълненото, ще има наказания, които ще останат за сметка на етажната благосъстоятелност, изясни пред БНР Павел Миланов. 

" Безплатно дадените средства провокираха голям интерес. Но след това следват отговорностите – по какъв начин ще бъде следено, по какъв начин ще бъде изпълнено. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР