На фона на липсата на информация и съгласие, за които

...
На фона на липсата на информация и съгласие, за които
Коментари Харесай

Има ли "зелени" в Дания и как общината реши да гори боклука на София

На фона на неналичието на информация и единодушие, за които алармират общински съветници и жители, през днешния ден Столичният общински съвет ще взема решение дали общината да вземе заем от Европейската банка за възобновяване и развиване за 67 млн. евро и кандидатства за още 91 млн. евро от оперативни стратегии, с цел да построи апаратура за изгаряне на боклук - РДФ гориво, в " Топлоелектрическа централа София ".

Срокът й на употреба ще е 26 години, като в 19 от тях общината ще изплаща заема. Срещу решението към този момент се оповестиха съветниците от " Политическа група 5 ", политическото обединяване " Демократична България ", " За Земята " и редица жители, част от които участваха в публичното разискване на плана през февруари.

От него се разбра, че общината е упълномощила на компанията съветник - " Рамбол ", да прегледа опцията за създаване единствено на тази апаратура в " Топлоелектрическа централа София ", без да предложи и други технологии. Жителите на столицата също не са могли да добият информация за плана и по-конкретно какви биха били негативите от неговото създаване. Съмненията са, че горенето ще отделя редица замърсители на въздуха, като фини прахови частици. Липсва достъп до оценките върху околната среда и здравето на живеещите в близките квартали. На уеб страниците на разнообразни държавни ведомства са налични единствено решенията за тези оценките.

Според общината информация за плана може да бъде открита на нейния уебсайт, както в тези на Регионалната здравна инспекция– София, районните общин " Сердика ", " Искър ". " Цялата информация е налична във вселената ", сподели иронично общинският консултант Трайчо Трайков по време на разискването в сряда в комисията по стопанска система и благосъстоятелност. По думите му заитеренованите жители на столицата не са успяли да получат информация за плана, даже по Закона за достъп (ЗДОИ), като самият той " последователно " добивал визия за плана и затова към момента не е решил дали да го поддържа.

Пари в огъня

Според изчисленията инсталацията ще коства към 157 млн. евро. От тях 17.5 млн. евро ще са за здания пространства, 10.4 млн. евро за " обекти на гражданско строителство ", 118,2 млн. евро за уреди, 3 млн. евро са за непредвидени разноски и 8.438 млн. евро за " подготовка и ръководство ", се схваща от отговори на общината до жители, с които " Дневник " разполага. Редакцията попита екипа зам.-кмета по екология Йоана Христова какво включват разноските за " обекти на гражданско строителство " и " подготовка и ръководство ", само че по този начин и не получи отговори.

Разходите за личен състав, офис и администрация на година ще бъдат 3.5 млн. евро на година. Толкова ще бъдат и парите за консумативни, само че те са променливи, се вижда още от отговорите на община до жителите.

Отделяната дънна пепел ще бъде превозена до депото за строителни боклуци във " Враждежна ", където входната такса за година е 74 хиляди евро. Приетият вид за летливата пепел е да се транспортира до Германия, което ще коства 3. 075 млн. евро на година. В момента всичкият РДФ боклук се изпраща до 3 циментови завода в България за малко над 5 млн. евро на година.

Според отговорите изгарянето в циментовите фабрики е било единствено краткотрайно решение още при построяването на завода за механично отнасяне на отпадъците и инсталацията в Топлоелектрическа централа София има за цел да реализира " високоефективно комбинирано произвеждане на енергийна и топлинна сила ". Според данните тя ще създава елетроенергия за едвам 30 хиляди семейства и топлоенергия за други до 35 хиляди семейства.

Предвидени са и пари за мониторинг. От тях 6.9 млн евро ще са за надзор на отделяните излъчвания и 2 млн. евро за различен " периодически надзор ".

Пак в отговорите се споделя, че в случай че през днешния ден тази апаратура е била иозградена цената на топлинната сила щяла да бъд със 6% по-ниска. Това е и един от главните аргугменти на общината да построи инсталацията - подобряването на финансовото положение на " Топлофикация София ", тъй като тя ще си икономисва годипшно по 12.5 млн. евро от разноски за газ. Общинското сдружение има и разсрочени отговорности за 500 млн. лв..

Решено преди 11 години

Един от главните претекстове на съветниците от " Политическа група пет ", в която влизат представители на " Глас Народен ", " Зелените " и " Движение 21 ", да желаят общината да потърси друга технология е, неналичието на единодушие измежду жителите, както и информация измежду съветниците.

По време на разискването в общинските комисии съветниците от групата Иван Велков и Симеон Славчев показаха, че отрицателното отношение на жителите на столицата към плана си е проличало на публичното разискване на плана през февруари. " Ние с вас сме били на разнообразни разисквания очевидно ", отговори им Лорита Радева (ГЕРБ) - ръководител на комисията по екология.

На разискването освен се видя, че софиянци, че не утвърждават плана, само че и са много недоволни от неналичието на информация за него, каквато не са могли да получат даже измежду експлицитни запитвания. Това е видно и от протокола от разискването, който е част от предлагането, което ще се гласоподава през днешния ден.

На разискването се разбра и че при проектирането на завода за механично отнасяне на боклука край село Яна, прочут като " завода за отпадък ", през 2007 година е планувано РДФ горивото да се изгаря в инсинератор, който да бъде издигнат. Неколкократно зам-кметът по екология Йоана Христова, както и съветници от ГЕРБ споделяха, че към този момент е късно за смяна на технологията.

Последно е било несъмнено мястото му, като другата обсъждана опция била инсинераторът да бъде построен до " завода за отпадък ". От общината обаче отхвърлили тази опция, тъй като планът щял да се оскъпи с няколко десетки милиона. Причината е, че ще би трябвало да бъде построен и топлопровод до " Топлоелектрическа централа София ", където боклукът да се изгаря. С това напрактика общината признават отхвърли си да обмислят други решения.

По време на едно от разискванията в комисии общинският консултант Стефан Марков (ДБГ) попита представителите на компанията " Рамбол ", които са съветвани Столичната община при избора на технологията за изгаряне на РДФ боклук: " Има ли " зелени " в Дания и по какъв начин са били утвърдени сходни планове там ". Марков е един от подкрепящите плана, само че по този начин и не получи отговор.

В Дания има няколко " зелени " партии, както и съоръжения за изгаряне на боклук - инсинератори, само че скандинавската страна е почнала да ги построява още през ХХ век, когато е нямало по-добри други възможности. Днес там се търсят други благоприятни условия за оползотворяване на боклука - главно по-ефективно преработване. РДФ горивото от отпадъка на на София обаче ще би трябвало да се изгаря. Причината е, че той съдържа единствено боклуци, които не подлежат на този развой - резултат от проектирането на завода за отпадък преди 11 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР