На фона на изпепеляващата гореща вълна Германия се тревожи, че

...
На фона на изпепеляващата гореща вълна Германия се тревожи, че
Коментари Харесай

Повишаването на лихвите от ЕЦБ рискува да доведе до разпадане на еврозоната?

На фона на изпепеляващата гореща вълна Германия се тревожи, че Русия може да прекъсне или понижи доставките на природен газ, което ще опустоши стопанската система и ще остави домовете без отопление през зимата. Правителството на Италия е на ръба на колапса. Френският президент Еманюел Макрон е отслабен, откакто загуби парламентарното си болшинство. А еврото неотдавна падна до 20-годишно дъно по отношение на $, в не дребна степен тъй като Европейската централна банка изостава доста от Федералния запас в повишението на лихвените проценти.

Това стартира да се трансформира на 21 юли, когато президентът на ЕЦБ Кристин Лагард направи по-голямо от предстоящото нарастване на лихвите - с половин пункт. Той постави завършек на ерата на ЕЦБ на негативни лихвени проценти с един удар, довеждайки лихвата по депозитите до 0% от минус 0,5%.

Лагард сподели още, че през идващите месеци ще са нужни повече нараствания, макар че икономическият напредък се забавя и вероятностите са несигурни.

ЕЦБ има два казуса, съгласно Поул Де Грауве, водещ откривател на еврото от самото му основаване, изразил мнението си пред финансовото издание Barrons.

Първият, който споделя с Фед, а точно най-лошата инфлация от повече от 40 години. Вторият е неповторим за институцията, която дефинира паричната политика за 19 обособени страни - всяко покачване на лихвените проценти рискува да се разшири в доста по-голямо нарастване на разноските за заеми за някои страни по отношение на други.

След нарастването на лихвата, първото от 2011 година насам, доходността на 10-годишните държавни облигации на Италия се увеличи до към 3,6%. За разлика от това, доходността на немските 10-годишни облигации беше малко изменена от към 1,2%. Тази разлика от 2,4 процентни пункта прави голяма разлика в потенциала на държавните управления да заемат пари.

Несъответствието заплашва да отключи същата " кутия на Пандора ", която подхрани рецесията с еврото от 2010-12 година, когато валутният блок съвсем се раздели, защото по-задлъжнелите страни бяха изправени пред ненадейно, сурово стягане на финансовите условия, а вложителите разпродадоха облигациите си. Това съвсем накара Гърция да се откаже от еврото и в последна сметка изискваше избавителна стратегия за пет страни.

" Ако не желаете рецесия на държавния дълг, не би трябвало да се борите прекалено много с инфлацията ", споделя Де Грауве. " Това изяснява за какво ЕЦБ е по-предпазлива при повишението на лихвените проценти. "

За да се оправи с казуса с разширението на спредовете на облигациите сред страните, ЕЦБ разгласи нов инструмент на 21 юли. Инструментът за отбрана на предаването ще разреши на ЕЦБ да купува облигации на проблематични страни от еврозоната, " с цел да се опълчи на неоправдана, безредна пазарна динамичност, която основава сериозна опасност. "

Въпреки че точните детайлности остават неразбираеми, Лагард сподели, че няма да има ограничаване на финансирането. Ще има четири критерия за приемане, свързани с макроикономическата и бюджетната политика на страната, само че в последна сметка това ще зависи от преценката на ЕЦБ.

Има, несъмнено, и други аргументи, заради които ЕЦБ чакаше до момента, с цел да увеличи разноските по заемите, даже откакто Фед стартира през март и в този момент се движи в колосални шпации от 0,75 процентни пункта. Германия, най-голямата стопанска система в района, може да загуби главния си източник на природен газ, в случай че Русия отвърне на глобите против нея след войната в Украйна, до момента в който Китай, един от най-големите й експортни пазари, е ударен от блокиране на Covid-19, което в никакъв случай не наподобява да е свършило за дълго. Междувременно италианското държавно управление се колебае, откакто министър председателят Марио Драги - някогашният президент на ЕЦБ, на който се приписва спасяването на блока преди десетилетие - подаде оставка на 21 юли, увеличавайки вероятностите за нови избори. Нищо от това не прави времето уместно за стягане на паричната политика.

Разширяващите се връзки сред страните, които се считат за безвредни, и тези, които се смятат за рискови, не основават единствено стопански проблеми - те основават и политически и обществени проблеми. Непропорционалните наказания и награди сигурно ще накарат страните в неравностойно състояние да се чудят дали придържането към еврото си коства болката от издаването на дълг във валута, която не могат да управляват. И въпреки всичко напускането би сложило под подозрение целия европейски план за работа за все по-тесен съюз. Страхът е, че разочарованието на една страна ще стартира резултата на доминото. (Обединеното кралство, единствената страна, която напусна Европейския съюз, в никакъв случай не одобри еврото).

Този път залозите са още по-високи, тъй като Италия е един от най-големите проблеми. Подобно на Гърция преди десетилетие, тя не може да си разреши доходността на нейните облигации да нарасне прекалено много. За разлика от Гърция, тя е голяма стопанска система, третата по величина в еврозоната.

Всяко решение за разширение на спредовете на облигациите ще породи нов набор от проблеми. Но в случай че ЕЦБ, да речем, продаде немски облигации, с цел да купи италиански, не е ли това незаслужено повишение на лихвите в Германия? Номерът ще бъде да се създадат разпоредбите - известни като " конвенционалност " на езика на ЕЦБ - задоволително обективни за всички страни.

Спадът на еврото по отношение на $ тази година с 10% прибавя спомагателни затруднения. Обикновено по-слабото евро би осигурило подтик на стопанската система, като направи износа по-евтин. Но спадът на еврото по отношение на валутите на експортните пазари като Обединеното кралство и Китай е доста по-слабо изразен, в сравнение с по отношение на $. Спрямо японската йена тя даже нарастна. Това лишава доста от изгодите.

В същото време неща като нефт и газ, оценени в долари, остават доста по-скъпи за закупуване, подхранвайки инфлацията, която се повиши до 8,6% в еврозоната през юни. ЕЦБ се стреми да поддържа лихвения % на към 2%.

" Повечето хора гледат на обезценяването на еврото и го считат за положително за Европа ", споделя Седрик Гемел, европейски анализатор в Gavekal Research. " Но това е единствено попътен вятър за част от експортния пазар, а Европа също е огромен вносител на сила, която се разплаща най-вече в долари. Така че, като цяло, обезценяването на еврото в действителност е негативно. "

Последните данни за настоящата сметка на Германия илюстрират казуса. Въпреки силата на износа, Германия изпадна в търговски недостиг за първи път от 1991 година през май, защото вносът надвиши продажбите в чужбина.

ЕЦБ би трябвало да вземе поради, че по-голямата част от инфлацията в еврорегиона се внася посредством слабата валута, само че повишението на лихвените проценти единствено в допълнение ще утежни вътрешното търсене. Това може да е проблем за ориентирани към потребителите компании като Boozt и Jumbo, апропо, които получават повече от три четвърти от приходите си от Европа.

Въпреки че спадът на еврото може да не повдигне стопанската система като цяло, някои компании могат да се възползват, в случай че Съединени американски щати са забележителен пазар за тях и силата не е огромен вложен разход. L`Oréal да вземем за пример, френският производител на козметика, получава близо 70% от продажбите си отвън Европа, съгласно данни на FactSet, до момента в който колосът за грижа за кожата Beiersdorf получава към 52% от приходите си от чужбина. Други компании, които имат огромна задгранична експозиция, включват Siemens Energy, Puma и производителят на медикаменти Bayer.

Като цяло въздействието върху пазарите на разтърсванията, обхванали блока, е много приглушено. Индексът Stoxx Europe 600 е понижен с 13% през 2022 година, по-малко от спада от 16% на S&P 500.

Ако има една позитивна страна на всичко, през което Европа мина с рецесията с държавния дълг на еврото и пандемията Covid-19, това е, че инструментите на ЕЦБ за битка с рецесията са по-силни от преди. Това прави решаването на проблемите на европейския пазар на облигации доста по-лесно.

" Продължихме напред ", споделя Де Грауве. " Но напредъкът ще бъде ли задоволителен, в случай че още веднъж има в действителност огромен потрес? И сме покрай в действителност огромен потрес. "

Крайната точка, изяснява специалистът, е еврозоната да се съгласи на фискален съюз, където страните се съгласяват да се откажат от част от суверенитета върху своите политики за налози и разноски.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР