На фона на избухването на пандемията от коронавирус Швеция стана

...
На фона на избухването на пандемията от коронавирус Швеция стана
Коментари Харесай

CNN: Швеция счита, че се справя с пандемията, но цифрите говорят друго

На фона на експлоадирането на пандемията от ковид Швеция стана страна, която избра необикновен път за битка с COVID-19. Тя не последва образеца на доста свои европейски съседи и не вкара строги ограничавания в виталната активност на своите жители. Резултатът от подобен метод стана удивителна в днешните условия картина: оживени улици, цялостни с гости кафенета и питейни заведения, заяви CNN.
Децата не престават да вървят на учебно заведение, въпреки горните класове и университетите въпреки всичко минаха на отдалечено образование. Дребният бизнес не е затворил порти, въпреки на популацията е предложено по опция да работи от домовете си.
Швеция наподобява като бяла гарга на фона даже на своите северни съседи, с които има доста общи културни, географски и обществени черти. Например в средата на март Финландия вкара режим на изключително състояние, затваряйки учебните заведения, възбрана за събиране на групи над 10 души. На 11 март Дания стана една от първите страни в Европа, която затвори границите си, магазините, учебните заведения и заведенията за хранене. Приблизително такава е ситуацията и в Норвегия.
Същевременно смъртността в Швеция се увеличи доста над доста други страни, достигайки до 22 души на 100 хиляди души, като за Дания броят е 7 на 100 хиляди, а за Норвегия и Финландия – по-малко от 4.
Швеция отстъпва по смъртност на Италия и Испания, обаче тези страни имат някои характерни особености. В Италия да вземем за пример живее по-възрастно население, повече хора пушат, живеят в състава на огромни семейства, където по едно и също време работят няколко генерации.
Справка на Actualno.com с данни на американския университет " Джон Хопкинс " демонстрира, че в Швеция са регистрирани 2 462 жертви на ковид.
Освен Италия и Испания, още няколко европейски страни имат повече жертви на вируса от Швеция. Това са Англия (26 067), Франция (24 087), Белгия (7 501), Германия (6 467), Нидерландия (4 711)
На 28 март 2000 шведски учени подали петиция до държавното управление с апел „ неотложно да се подхващат стъпки по осъществяване на рекомендациите на СЗО ” и настоявайки, че нито една страна не би трябвало да прави изключение от битката с ковид.
Авторите на петицията отбелязали, че опитите за „ основаване на колективен имунитет... имат слаба научна аргументация ”. Шведските управляващи обаче не декларират сходно желание.
Професор Ян Алберт от Каролинския институт обаче твърди, че високата смъртност е обусловена от обстоятелството, че не е въведена строга изолираност. Според него, болшинството шведски учени „ релативно умерено ” реагирали на проектите по придобиване на колективен имунитет и смятат, че методът може да сработи.
Според прогнози, към 1 май съвсем 1/3 от шведите в Стокхолм и неговия окръг ще се заразят от ковид. Това значи, че ще заболеят над 600 хиляди души, само че след това броят е понижен на 26%, т.е. малко над 450 хиляди.
Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел смята, че неговата страна ще бъде по-устойчива при втората вълна от COVID-19, защото от ковид ще прекарват доста шведи.
„ Успехът или неуспехът в тактиката на Швеция в битката с COVID-19 няма да бъде явен в продължение на още доста месеци, обаче до момента в който страните по планетата броят своите умрели и задават въпрос могли ли са да създадат повече, с цел да спрат вируса, светът ще ги следи. ”„
Превод: Ганчо Каменарски
Още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 30 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР