На фона на глобалната пандемия и сериозните мерки, които много

...
На фона на глобалната пандемия и сериозните мерки, които много
Коментари Харесай

Експерти по киберсигурност: Хакерите също се възползват от ситуацията, пазете се!

 На фона на световната пандемия и сериозните ограничения, които доста страни, в това число България подхващат с цел да избегнат разпространяването на COVID-19, редица компании задействаха решителни ограничения, като така наречен " Home office " - отдалечено, основано в дома на служителя работно място. Но в действителност тази позитивна в доста връзки мярка, покачва доста и вероятността, чиновниците и техните компании да бъдат изложени и на различен тип " злоумишлен вариант " – цифров. Или " подобен, който да може да заключи файлове, да открадне информация или да навреди на корпоративните мрежи “ – както споделят специалисти по киберсигурност, членове на Съюза за стопанска самодейност (ССИ).

Ето и още няколко акцента от техните потребни препоръки, особено за всички работещи вкъщи си през идващите дни българи, на които се постанова да работят в обстановка, в която в никакъв случай до момента не са попадали.

Точно както лекарите ни поучават, че честото измиване на ръцете и дихателната хигиена са най-хубавата отбрана против ковид, ние горещо молим към компютърните консуматори да бъдат по-предпазливи към всичко, което четат, започват кликат. И най-важното – да не изтеглят атачмънти към имейл от незнаен източник. Ако получите имейл от подозрителен и чужд за вас човек, съдържащ връзка за евакуиране на далечен файл или попаднете на явно злонамерено приложение, можете да докладвате неотложно на екипа cybercrime.bg и https://cyberone.bg/cybersoc/. По този метод ще предпазите освен себе си, само че и възможните бъдещи жертви на офанзивите!

Извънредното състояние, оповестено у нас и в доста страни по света покачва рисковете от пробиви, защото сигурността на домашните консуматори няма по какъв начин да е толкоз добра и затегната, каквато е в офисите на огромните компании. Работейки от уюта на личния си дом, имайте поради, че там интернет връзката не е толкоз добре предпазена. Вероятността голям брой онлайн измамници и хакери да се пробват да употребяват вашата по-ниска сигурност е много по-голяма – най-много посредством опити за фишинг, подправени имена на домейни и други написа още " БГНЕС "..

Десет съвета от специалистите на ССИ:

1. Не споделяйте персонални данни с лица, представящи се за чиновници на банки или систематични админи

2. По опция не инсталирайте нов програмен продукт, в случай че не сте сигурни в произхода му

3. Не отваряйте линкове в обществени мрежи, имейл и чатове, оповестени от хора, които не познавате или които наподобяват странни и нехарактерни за вашите другари

4. Не отваряйте атачмънти от непознати

5. Не вярвайте на информация от незнайни за вас източници, която ви приканва да извършите някакви дейности

6. Обновявайте операционната си система непрестанно

7. Прекъсвайте връзката с офиса си сега, в който приключите работа

8. Използвайте мощни пароли, разнообразни за другите достъпи и приложения и ги сменете в този момент, както и откакто се върнете на работа в офиса си

9. По опция не ползвайте Wi-Fi връзки – те са по-несигурни от кабелните

10. Ако желаете да сте още по-сигурни във връзка с работата си в домашния или естествения офис, доверете се на експертите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР