На фона на една от най-тежките здравни и икономически кризи,

...
На фона на една от най-тежките здравни и икономически кризи,
Коментари Харесай

Новият шеф на Еврогрупата ще ходи по тънък лед

На фона на една от най-тежките здравни и стопански рецесии, Еврогрупата избира своя нов ръководител. Трима претенденти ще се борят за гласовете на финансовите министри от еврозоната на 9 юли.

Досега свои кандидатури излъчиха Испания, Люксембург и Ирландия. Някой всред номинираните ще наследи на поста португалеца Марио Сентено, чийто 2.5-годишен мандат изтича на 13 юли. Очаква се по-късно Сентено да откри кей на лидерския пост в централната банка на Португалия.

Надя Калвиньо (Испания), Паскал Донохое (Ирландия) и Пиер Граменя (Люксембург) ще се борят за най-малко 10 от гласовете на 19-имата министри в Еврогрупата.

Испанският министър на стопанската система

Надя Калвиньо

се възприема като водещ претендент. Номинацията й е добре премисляна от огромен брой нейни сътрудници, поради 12-годишния ѝ опит в Европейската комисия. Не бива да забравяме, че Калвиньо бе и претендент за началник на Международния валутен фонд предишното лято, само че отпадна от конкуренцията, отстъпвайки пред единно посочения претендент на Европейския съюз - българката Кристалина Георгиева.

Калвиньо наподобява безпроблемна алтернатива за социалистите, които безспорно ще се борят постът да остане в техния лагер. Препъни камък пред избора й обаче може да се окаже неналичието на географски баланс, тъй като южните страни в Европейски Съюз си подсигуриха много основни постове в европейските финансови институции. Например - комисар по стопанската система е италианецът Паоло Джентилони, ръководител на Надзорния съвет на ЕЦБ е различен италианец - Андреа Енрия, а началник на Европейския банковия орган е испанецът Хосе Мануел Кампа.

Разбира се, основна ще е и партийната принадлежност.

Пиер Граменя

се счита за "човек на либералите ".

Люксембургският министър е един от най-старите членове на Еврогрупата и седемгодишният му опит би бил преимущество, когато пристигна време да се търси поддръжка от министрите в център-дясно.

Засега минимум се знае за претендента на Ирландия -

Паскал Донохое,

само че предварителните настройки са, че в случай че няма явен консенсус в Еврогрупата, новият ръководител ще е Пиер Граменя.

Друг основен миг при избора на ръководител ще са

различията сред Севера и Юга

по отношение на избавителните фондове на Европейски Съюз. Предстоят разгорещени договаряния за избавителната стратегия от 750 милиарда евро, която бе препоръчана от Европейската комисия. Планът породи голям брой разнообразни отзиви, както в Еврогрупата, по този начин и в Европейски Съюз като цяло, тъй като северните страни го дефинират като прекомерно великодушен. Част от страните членки на Европейски Съюз желаят средствата да са обвързани с съответни задължения, за които всяка страна ще работи, а страни като Австрия настояват, че тласъците въобще не би трябвало да се раздават безплатно, а единствено под формата на заеми.

Новият шеф ще има и други провокации

пред себе си. Например по какъв начин Европейски Съюз ще обслужва натрупващите се задължения, с които възнамерява да финансира антикризисните стратегии.

Освен това новият водач на Еврогрупата ще се сблъска и с външни провокации като спад на интернационалната търговия, новите съглашения с Обединеното кралство, което към този момент напусна Европейски Съюз, както и изтеглянето на Съединени американски щати от договарянията за въвеждане на световна система за цифрово данъчно облагане.

До 2023 година идващият ръководител на Еврогрупата ще би трябвало да се пребори с компликации като приключването на Банковия съюз и прегледа на фискалните правила на Европейски Съюз. В близко бъдеще се чака също България и Хърватия да придвижат напред своите кандидатури за участие в Банковия съюз и валутния механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР