На фона на добрата новина, че тази година в Природен

...
На фона на добрата новина, че тази година в Природен
Коментари Харесай

На фона на притеснения за намаляване на площта "Персина" прие рекорден брой пеликани

На фона на положителната вест, че тази година в Природен парк " Персина " гнездят рекорден брой от предпазения тип къдроглави пеликани, бяха оповестени проекти за понижаване на територията на парка, поради АЕЦ Белене. Процедурата е инициирана от Министерството на околната среда и водите и ще бъде подложена на публично разискване на 12 септември в постройката на община Белене. Дотогава могат да се показват стимулирани писмени мнения, възражения и оферти до екоминистъра.

Плановете на община Белене и Министерството на енергетиката са за ампутиране на площи и за добавяне на пови площи, препоръчани от Изпълнителната организация по горите, която е принципал на " Персина ". Равносметката демонстрира, че в случай че тези планове се осъществят, площта на парка ще намалее. Изключването на досегашни площи от парка и неговата отбрана се аргументира с това, че те не са имали " консервационна значителност, изразяваща се в съществуване на скъпи растителни и скотски типове и естествени местообитания ".

По-рано предходната седмица Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) заяви, че тази година къдроглавите пеликани в " Персина " са образували рекорден брой гнездящи двойки – 24. Това е най-високата бройка от сформирането на колонията през 2016 година до момента. Двадесет и четирите двойки са отгледали 30 дребни пеликанчета, които сполучливо са отлетели през юли.

Къдроглави пеликани се развъждат край Белене, откакто условия за заселване на колония са основани с общи старания на Българско дружество за защита на птиците и дирекцията на Природен парк " Персина ". Така край Дунав се открива второто място в България, където типът се развъжда сполучливо - с изключение на в обичайния за типа резерват " Сребърна ".

От заселването на къдроглавите пеликани от 2016 година до момента колонията в дунавския естествен парк бележи еволюционен, само че непрекъснат растеж. Първите за новосформираната колония къдроглави пеликанчета се излюпват през 2017 година и са единствено две. През 2018 година в новото гнездовище в " Персина " е имало девет двойки къдроглави пеликани, които са отгледали девет дребни. На този декор 24 двойки и 30 къдроглави пеликанчета е безапелационен триумф в природозащитата за Българско дружество за защита на птиците и парк " Персина " тази година.

Колонията

За новосформираната гнездова колония дирекцията на парк " Персина " и сдружението за птиците имат освен постоянен теоретичен мониторинг, само че и поддържат наколните дървени платформи в положително положение с физическа работа - ремонт на платформите, косене на тръстика, връзване на тръстикови снопи, транспорт и наслагване на тръстиковите снопи върху платформите.

Платформите обезпечават несъмнено и безвредно място, на което пеликаните отглеждат своите дребни. Блатата на остров Персин в дунавския естествен парк притеглят за поредна година още веднъж и стотина розови пеликани по време на размножителния сезон. Те също употребяват наколните дървени платформи, само че не за размножаване, а единствено като място за отмора и нощувка.

Розови и къдроглави пеликани

Докато красивият розов пеликан (Pelecanus onocrotalus) има статут " незастрашен " на международно равнище съгласно класификацията на интернационалния природозащитен съюз IUCN, само че в България е извънредно необичаен тип и е включен в " Червената книга " като липсващ тип - тип, който не се развъжда в страната.

За разлика от него, размножаващия се в резервата " Сребърна " и в естествения парк " Персина " къдроглав пеликан (Pelecanus crispus) е сериозно заплашен в България съгласно " Червената книга ". Гнезди в езера и блата с обширни и труднодостъпни тръстикови масиви, нормално от началото на февруари, а дребните стартират да летят през юли-август. Заплахите за типа са най-много от хищници, пожари в тръстиковите масиви, доста ниски температури, и разрушение на гнездовищата при извънредно високо водно равнище.

Персина и Дунавските острови

Природен парк " Персина " е един от от най-младите измежду 11-те парка от тази категория, избрана от Закона за предпазените територии. Създаден е с помощта на проучвания и документи от гражданската организация " Зелени Балкани ". Въз основа на тях се изготвя предложение са научни данни за нужния обсег на отбрана, което държавното управление приема и през 2000 година се основава естествен парк " Персина " с повърхност близо 22 хиляди ха в региона на Белене.

Тази документи е част от консервационната стратегия на " Зелени Балкани " за запазване биоразнообразието на река Дунав и прилежащите влажни зони. Тя включва и идентифицирането на скъпи от природозащитна позиция места и оповестяването им за предпазени територии или места от европейската мрежа " Натура 2000 " (повече за " Натура 2000 " - тук).

Впоследствие със взаимна работа на WWF-България, Българското сдружение за отбрана на птиците и държавната дирекция на Природен парк " Персина " са възобновени блатата на о. Персин. Те попадат в Рамсарско място за отбрана на влажните зони " Беленски острови " и в " Натура 2000 " зона " Комплекс Беленски острови " и имат значима роля за биоразнообразието по Дунав.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (127)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР