На фона на 18% разкриваемост на телефонните измами в последните

...
На фона на 18% разкриваемост на телефонните измами в последните
Коментари Харесай

Иван Гешев завидя на стандарта на ало измамниците

На фона на 18% разкриваемост на телефонните измами в последните 2 години полицията и прокуратурата най-накрая се ускориха да борят този тип престъпност. Зам. основният прокурор Иван Гешев и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов се похвалиха в Горна Оряховица със спецакция, успяла да разбие  " може би най-голямата проведена незаконна група ", която се занимава с ало измами.

Престъпната група е функционирала на територията на София, Велико Търново и Румъния, като арестуваните са от всички равнища в йерархията. " Досега по една или друга причина работата беше сегментирана на обособени случаи, които касаят най-вече ниво мулета ", призна Гешев. Сега обаче след взаимен разбор на правителството и прокуратурата била предоставена задача " да се работи по цялото йерархично ниво на хората, за които това е специалност ". Зам. основният прокурор уточни, че в България са арестувани 5-има души, които били мулета, а в Румъния още петима, които са от най-високото равнище в групата, в това число нейният началник. Арестувани са и 23-ма " въртачи " - хората, които набират разнообразни телефонни номера.

" Голяма част от арестуваните лица са български жители от цигански генезис, което допускам, че не е загадка за никого. Същите са добре интегрирани в българското общество, видно от жилищата, които населяват, и от многото суперлуксозни коли, които се иззеха. Това не е неприятно, по принцип по този начин би трябвало, поисквам на всички български жители да имат този стандарт. Надявам се и аз да го реализира в миналото. Лошото е, в случай че този стандарт се дължи на откраднатите пари от пенсиите на българските възрастни хора ", безапелационен е Гешев. Той означи, че казусът с телефонните измами мъчно ще бъде решен изцяло, само че изрази вяра, че след година няма да е със същите мащаби.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов посочи, че в интервенцията по задържането са взели участие над 150 чиновници на полицията и са събрани " голям брой доказателства ". По негови думи разследването стартирало още през 2017 година, като в него взели участие чиновници на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново, Главна дирекция " Национална полиция " и румънските управляващи. Към момента е открито, че групата е спечелила над 2 млн. лева. от ало измами.

Прокурор Гешев добави, че в България има 5-6 съществени групи за телефонни измами. На въпрос каква е била реакцията на арестуваните, зам. основният прокурор отговори: " Очаквам задържаните да реагират, както множеството арестувани, подсъдими и обвинени. Очаквам да се оплачат от изискванията в арестите, да кажат, че е политическа поръчка и да стартират да пишат писма до медиите ".

ПРЕДИСТОРИЯ

Това не е първата спецакция в Горна Оряховица против телефонните измамници. През май м.г. полицията арестува 48-годишен мъж, спряган за един от мозъците на ало закононарушенията у нас. През 2015 година пък бяха разрушени 4 незаконни групи, действали на територията на Велико Търново, Полски Тръмбеш, Павликени и Горна Оряховица. Още тогава Министерство на вътрешните работи се натъкна на първокласни парцели и коли, които не съответствали на обществения статус на притежателите си.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР